Doi cercetatori americani au reluat un studiu privind numarul armelor nucleare din lume si locurile in care se afla, cel mai probabil, acestea. Din datele lor reiese ca numarul focoaselor nucleare a scazut, insa exista in continuare state care isi ascund cu succes armele nucleare.
Hans M. Kristensen si Robert S. Norris au publicat un nou studiu cu privire la situatia armelor nucleare din lume, scrie Business Insider.
Cei doi autori estimeaza ca „exista in jur de 16.300 de arme nucleare aflate in 97 de locuri din 14 tari”. Dintre acestea, in jur de 4.000 sunt operationale, iar „1.800 sunt gata de a fi folosite in scurt timp”.
Numarul focoaselor nucleare a scazut cu circa 7.000 fata de cel din 2009, in mare parte datorita unei intelegeri dintre Rusia si Statele Unite, intelegere intrata in vigoare la inceputul lui 2011.
Arsenalul nuclear al Israelului ar fi mai mic decat se crede. Potrivit estimarilor, statul ar avea intre 75 si 200 de focoase nucleare, numarul lor exact fiind cunoscut doar de elita din conducerea israeliana. Statul nu si-a declarat niciodata oficial armele nucleare. In urma cu cinci ani, cei doi cercetatori estimau ca in Israel se afla in jur de 200 de focoase nucleare, iar acum sustin ca numarul lor ar fi scazut la circa 80-85, raspandite in cinci facilitati.
Nimeni nu stie insa ce se intampla in Coreea de Nord. Autorii noteaza ca desi statul a facut trei teste nucleare, nu exista informatii care sa confirme ca si-ar fi transformat capacitatile nucleare in arme sau ca ar depozite focoase nucleare.
Rusia si-a redus numarul de facilitati nucleare, insa continua sa aiba mai multe decat SUA. Daca in anii ’90, Rusia avea 500 de astfel de facilitati, in prezent numarul lor a ajuns la 40.
SUA are 18 facilitati nucleare raspandite in 12 state si alte cinci tari, insa numarul focoaselor nucleare este comparabil cu cel al Rusiei.