Autobuzele din Ploiesti – ecologice cu finantare de la Ministerul Mediului

  Autobuzele din Ploiesti – ecologice cu finantare de la Ministerul Mediului
  Autobuzele din Ploiesti – ecologice cu finantare de la Ministerul Mediului

  Un contract de finantare a transformarii autobuzelor Transport Calatori Express din functionarea diesel pe gaz petrolier lichefiat a fost semnat de catre primarul Ploiestiului Iulian Badescu si de reprezentantii Ministerului Mediului si Schimbarilor Climatice. Valoarea acestui contract este de 22,3 milioane de lei, fiind finantat integral de la bugetul de stat, urmatoarea etapa pentru realizarea modificarilor autobuzelor TCE fiind lansarea procedurii de achizitie pentru selectarea executantului lucrarii.

  Parcul de autobuze al Transport Calatori Express este, dupa Capitala, unul dintre cele mai extinse din tara. Pe de alta parte, insa, mijloacele de transport in comun care circula pe strazile din Ploiesti nu sunt foarte noi. Potrivit normativelor europene, poluarea ar trebui redusa radical in mediul urban, iar orice modificare a motoarelor autobuzelor este benefica, pentru ca va conduce la scaderea nivelului noxelor din atmosfera.
  Discutiile preliminare pentru incheierea contractului de finantare cu Ministerul Mediului au demarat la sfarsitul anului trecut iar, in primavara, in Monitorul Oficial al Romaniei, a fost publicata ordonanta de urgenta a Guvernului Ponta referitoare la folosirea contravalorii in lei a sumelor obtinute dupa scoaterea la licitatie a certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera. Astfel, potrivit acestui act normativ, printre fondurile care vor fi distribuite mai multor ministere, s-a aprobat alocarea a 22,3 milioane de lei Ministerului Mediului si Schimbarilor Climatice, pentru finantarea proiectului „Transformarea autobuzelor din functionarea Diesel in functionare cu gaz petrolier lichefiat” in municipiul Ploiesti.

  Conform aceleiasi ordonante de urgenta, municipiul Ploiesti, in calitate de beneficiar al proiectului, va avea obligatia sa atribuie contractele de achizitie publica de furnizare servicii sau lucrari, prin aplicarea procedurilor de achizitii publice. Dupa parcurgerea etapei de organizare a licitatiei, tot municipalitatea ploiesteana va fi obligata sa incheie contractele, sa le implementeze, sa certifice cheltuielile si sa efectueze platile.

  Astfel, prin intermediul Ministerului Mediului, Ploiestiul va fi primul oras din tara care va beneficia de fonduri pentru modificarea motoarelor autobuzelor in scopul diminuarii poluarii. Pe de alta parte, si societatea de transport public din Ploiesti va avea de castigat din aceasta finantare, pentru ca, dupa modificarile de rigoare, autobuzele incluse in program vor functiona pe baza de GPL, care este mai ieftin decat combustibilul actual. Prin implementarea acestor modificari, orasul se va alinia, in acest fel, cerintelor UE in privinta reducerii emisiilor poluante, angajament european care presupune ca, la nivelul anului 2020, emisia sa fie mai redusa cu 20% fata de anul 1990.

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *