Trifoiul rosu este una dintre cele mai importante surse de isoflavone din natura. Isoflavonele sunt fitoestrogeni asemanatori estrogenului uman, dar mai slabi, care aduc numeroase beneficii in prevenirea bolilor.
Trifoiul rosu are un continut ridicat de zinc, seleniu, biotina si acid pantotenic, are efect benefic asupra pielii, parului si metabolismului, fiind recomandat in detoxifiere. In scop terapeutic, se folosesc florile de culoare roz-deschis sau rosu-purpuriu, grupate in inflorescente, care se culeg din mai si pana in septembrie, preparate sub forma de ceai sau pulbere. Tratamentul cu flori de trifoi rosu este recomandat in tratarea afectiunilor uterine, a astmului, bolilor renale, colicilor abdominali, reumatismului, gutei, spondilozei anchilozante, tusei persistente si alergiilor.
In cazul spondilozei anchilozante, se pot face si bai cu trifoi rosu. In cinci litri de apa, se pun 100-200 de grame de planta si se lasa sa fiarba timp de cinci minute. Ulterior, dupa strecurare, solutia obtinuta se toarna in apa de baie. De asemenea, trifoiul rosu are efecte antiinflamatorii si diuretice, curata organismul si sangele de toxine, limiteaza infectiile, elimina crizele de astm, amelioreaza durerile reumatice, inlatura colicile.
In mierea de trifoi rosu, se regasesc toate principiile active din flori ca vitamine, minerale si glucide. Pe langa proprietatile ei expectorante, antiseptice, depurative si diuretice, mierea de trifoi contribuie la fixarea calciului in oase.