UNHCR: Saracia si schimbarile climatice nasc avalanse de REFUGIATI

UNHCR: Saracia si schimbarile climatice nasc avalanse de REFUGIATI

Deplasarea fortata devine tot mai complexa, iar tarile in curs de dezvoltare se straduiesc sa gazduiasca majoritatea refugiatilor din lume, semnaleaza Inaltul Comisariat al Natiunilor Unite pentru Refugiati (UNCHR), la implinirea a 60 de ani de la adoptarea Conventiei de la Geneva.

Conventia ONU privind statutul refugiatilor a fost adoptata oficial la 28 iulie 1951 pentru a rezolva problema refugiatilor din Europa dupa Al Doilea Razboi Mondial. Acest tratat international ofera o definitie a refugiatului – o persoana cu o temere bine intemeiata de persecutie pe motive de rasa, religie, nationalitate, apartenenta la un anumit grup social sau opinie politica – si precizeaza drepturile si obligatiile refugiatilor si tarilor gazda.

Servind drept baza juridica pentru activitatea UNHCR, acesta a permis agentiei sa ajute milioanele de persoane dezradacinate in a-si construi o noua viata in decursul ultimilor 60 de ani.

„Astazi, Conventia ramane in continuare piatra de temelie a protectiei refugiatilor, adaptandu-se la sase decenii de schimbari masive si confruntandu-se cu provocari fara precedent”, arata UNHCR.

Cauzele pentru deplasarea fortata se inmultesc, a declarat Inaltul Comisar ONU pentru Refugiati, António Guterres.

„Oamenii sunt nevoiti sa fuga nu doar din calea conflictelor si de persecutiei, ci si de saracie extrema si de impactul schimbarilor climatice. Acesti factori devin din ce in ce mai interdependenti”, a mai spus oficialul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *