Uniunea Europeana este aproape de un acord de autorizare a cultivarii organismelor modificate genetic (OMG)

Uniunea Europeana este aproape de un acord de autorizare a cultivarii organismelor modificate genetic (OMG)
Uniunea Europeana este aproape de un acord de autorizare a cultivarii organismelor modificate genetic (OMG)

Uniunea Europeana este aproape de un acord de autorizare a cultivarii organismelor modificate genetic (OMG), care se va incheia totusi cu posibilitatea fiecarui stat de a interzice cultivarea acestora pe teritoriul sau, a anuntat presedintia greaca a UE dupa o dezbatere publica intre ministrii mediului la Bruxelles.

‘O mare majoritate a statelor este favorabila unei deblocari a lucrurilor’, si-a exprimat satisfactia Tonio Borg, comisarul sanatatii responsabil de acest dosar.

‘Ceea ce propunem nu este o dogma. Se poate imbunatati’, a subliniat el, potrivit AFP. ‘Un acord politic s-a profilat si speram sa ajungem la adoptarea lui spre sfarsitul anului’, a declarat la randul sau ministrul grec Yannis Maniatis, a carui tara asigura presedintia turnanta a UE.

Compromisul in discutie permite fiecarui stat sa interzica cultivarea unui OGM integral sau pe o parte a teritoriului sau din alte motive decat sanatatea si mediul, precum ordinea publica, amenajarea teritoriului sau lupta impotriva risipei.

Ministrul francez Philippe Martin a incercat sa se opuna acestei solutii, propunand inscrierea cererilor de culturi OMG care au primit aviz favorabil pe o lista care sa dea apoi statelor dreptul de a refuza sau de a autoriza aplicarea lor.

Dar ceilalti ministri au refuzat ‘sa reia totul de la zero’, iar Spania a acuzat chiar Parisul de obstructionare a lucrarilor. ‘Renationalizarea autorizatiilor ne-ar aduce acolo de unde am plecat’, a avertizat Tonio Borg.

Patru tari se opuneau din motive diverse solutiei derogatorii: Franta, Germania, Marea Britanie si Belgia. Aceasta minoritate a disparut insa luni, cand Marea Britanie s-a raliat compromisului argumentand ca ‘nu exista motive pentru a intarzia accesul OMG pe pietele europene’, potrivit reprezentantului sau.

Germania a anuntat, la randul ei, ca ‘trece de la respingerea absoluta la examinarea aprofundata’ a problemei. Belgia a refuzat categoric compromisul propus de presedintia greaca, fara insa a se ralia pozitiei franceze.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

103,714FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente