Uniunea Europeana finanteaza un proiect de conservare a doua specii de pasari de pe Dunare

Doua specii de pasari de pe Dunare, rata rosie (Aythia nyroca) si cormoranul pitic (Phalacrocorax pygmeus), ambele amenintate cu disparitia, vor face obiectul unui proiect LIFE Nature finantat in proportie de 75% de Uniunea Europeana. Proiectul se va desfasura pe o durata de 4 ani, iar bugetul total al proiectului este de 1.318.765 Euro.

Parteneri in cadrul acestui proiect sunt: Agentia pentru Protectia Mediului Olt, Agentia pentru Protectia Mediului Teleorman, Societatea Ornitologica Romana (SOR), Parcul Natural Persina (Bulgaria ) si  S. C. Mediator Trans S.R.L.

In cadrul acestui proiect, Agentia pentru Protectia Mediului Olt partener asociat cu aplicantul WWF Programul Dunare Carpati (World Wide Fund for Nature ) va primi o finantare de 190.332 de Euro, in cadrul unui parteneriat public/privat LIFE Nature, pentru conservarea acestor doua specii de pasari.

Obiectivul principal al proiectului transfrontier LIFE Nature, implementat atat in Romania, cat si in Bulgaria, este sa asigure conditiile favorabile de conservare a celor doua specii de pasari.

Concret, acest lucru presupune, in primul rand, conservarea si reconstructia zonelor umede de-a lungul Dunarii folosite ca zone de hranire si cuibarire, diminuarea pagubelor produse asupra pescariilor de catre cormoranul pitic, dar si instruirea actorilor locali (implicati in mare parte in activitati de pescuit si vanatoare), cu privire la statutul celor doua specii si necesitatile de  habitat ale acestora.

Prin realizarea unor indrumare pentru managementul siturilor Natura 2000, workshopuri si seminarii, dar si prin sprijinul oferit pentru atragerea de fonduri,  factorii decizionali locali vor fi incurajati sa practice din ce in ce mai mult la activitati sustenabile, cat si la masuri de conservare a habitatelor.

La nivel international, ambele specii de pasari sunt amenintate cu disparitia, Romania gazduind cele mai multe exemplare din Europa. Daca in Delta Dunarii cele doua specii sunt protejate, aflandu-se intr-o rezervatie a biosferei, populatia raspandita de-a lungul Dunarii, atat in Romania cat si in Bulgaria, se afla sub continua amenintare, sub impactul activitatilor umane.

La nivel european, Romania gazduieste cele mai multe exemplare din aceste specii. Se estimeaza ca mai putin de 39.000 de perechi de rata rosie si sub 18.000 de perechi de cormoran pitic se mai cuibaresc in Europa.  Dintre acestea, aproape o treime traiesc in Romania si cateva sute in Bulgaria.

Depozitarea deseurilor de-a lungul apei, utilizarea excesiva a fertilizatorilor in pescarii, practicarea unui turism la scara larga, afecteaza calitatea habitatelor celor doua specii prezente in lungul Dunarii.

Din partea APM Olt in cadrul acestui proiect vor lucra doi specialisti: d-l Ion Croitoru – coordonator proiect si d-l Ionut Tolos – responsabil comunicare in cadrul proiectului, pentru judetul Olt. Adresa de e-mail la care se pot transmite intrebari pentru informatii suplimentare este : [email protected]

Ing. Croitoru Ion

APM Olt – Compartiment Protectia Naturii, Protectie Sol si Subsol, Biosecuritate

Cormoranul pitic (Phalacrocorax pygmeus)

Rata rosie (Aythya nyroca)

Sursa: Infomediu Europa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *