Ieri, in cadrul unei conferinte de presa comune, reprezentantii Agentiei pentru Protectia Mediului, Comisariatului Judetean al Garzii de Mediu si Consiliului Judetean au abordat problematica gestionarii deseurilor din judetul Suceava. Sub deviza „De la vorbe la fapte”, directorul executiv al APM, Vasile Osean, a declarat ca, in prezent, sunt in curs de aplicare masurile prevazute in Planul regional de gestionare a deseurilor pentru Regiunea de Dezvoltare Nord-Est, intrat in vigoare in luna aprilie a acestui an.
Potrivit domniei sale, un prim pas a fost facut prin arondarea localitatilor la cele doua depozite mari ce vor fi ridicate la Moara si Pojorata, dar si asocierea Consiliului Judetean cu consiliile locale cuprinse in sistem. In acelasi timp, mai multe localitati urbane, dar si din mediul rural, au ori sunt pe cale de a organiza sisteme de colectare selectiva a deseurilor. Pe de alta parte, in judet se deruleaza si patru proiecte cu specific finantate din fonduri Phare. „Implementarea planului regional va aduce schimbari importante in ceea ce priveste modul de gestionare a deseurilor. Acestea se refera la separarea la sursa a deseurilor periculoase, colectarea selectiva a celor bio-degradabile si voluminoase, extinderea ariei de acoperire cu servicii de salubritate la sate si inchiderea si ecologizarea depozitelor neconforme”, a mentionat dl Osean.
Gheorghe Nichiforel, seful compartimentului de specialitate al Consiliului Judetean, a scos in evidenta ca, in scopul materializarii proiectului „Managementul integrat al deseurilor din judetul Suceava”, cele 113 unitati teritorial-administrative s-au asociat cu Consiliul Judetean, fiind constituita si unitatea de implementare a proiectului. Din aceasta fac parte specialisti in domeniile gestionarii deseurilor, economic si juridic, domnia sa precizand ca, in judet, exista 177 de depozite mici care nu sunt in concordanta cu standardele europene. De asemenea, dl Nichiforel a prezentat si calendarul de inchidere a rampelor de gunoi menajer din municipiile si orasele mari, termenele fiind cel mai devreme decem-brie 2008 si, cel mai tarziu, finele lui 2011.
Constantin Harasim, seful Comisariatului regional al Garzii de Mediu s-a exprimat din punctul de vedere al au-toritatii de control si supra-veghere a modului in care le-gislatia de mediu este res-pectata si aplicata. „Romania poate fi sanctionata pentru neindeplinirea in termen a obligatiilor asumate pe linia punerii in aplicare a planului de gestionare a deseurilor. Probabil ca acest lucru va conduce si la analizarea realizarii la timp si de catre alte in-stitutii, autoritati publice locale, a acestor masuri. Misiu-nea Garzii de Mediu este sa urmareasca incadrarea in termene si respectarea legii”, a explicat dl Harasim, adau-gand ca demersurile de con-formare la normele europene trebuie accelerate.
Sursa: Crai nou