Cercetatorii de la Universitatea Cambridge, care au studiat variatiile orbitei terestre si caracteristicile climatului global, au calculat ca urmatoarea era glaciara ar trebui sa inceapa in urmatorii 1.500 de ani.
Dar impactul emisiilor de dioxid de carbon face ca aceasta era glaciara sa nu aiba loc, au aratat oamenii de stiinta. Perioada dintre sfarsitul unei ere glaciare si inceputul alteia este de circa 11.000 de ani, durata fiind influentata de un ciclu natural legat de orbita terestra.
Totusi, precedenta era glaciara a avut loc acum 11.600 de ani, iar intrebarea este de pe planeta nu si-a urmat „obiceiul” si in anii in care traim. Se pare ca raspunsul este tocmai existenta omului.
Studiile arata ca era glaciara nu poate incepe cat timp concentratia de dioxid de carbon din atmosfera depaseste valoarea de 240 de parti pe milion. In prezent, aceasta concentratie este de 390 de parti pe milion, scrie The Telegraph, citand un studiu publicat in revista de specialistate Nature Geoscience.
O alta cercetare arata ca, chiar daca am reduce imediat emisiile de dioxid de carbon, concentratiile ar ramane ridicate pentru cel putin inca 1.000 de ani.
„De acum 8.000 de ani, in timp ce civilizatia umana era in floare, nivel de CO2 din atmosfera nu a mai scazut, ci a inceput sa creasca. Acest nivel a crescut enorm odata cu revolutia industriala”, a spus dr. Luke Skinner, de la University College London.
Potrivit fundatiei „Global Warming Policy”, studiul demostreaza ca emisiile de CO2 provocate de om previn un „dezastru global”. Fundatia citeaza un controversat studiu din 1999, care arata ca omenirea ar trebui sa caute sa mentina ridicat nivelul gazelor de sera, pentru a conserva climatul global avantajos din prezent.
Gazele de sera sunt insa tocmai inamicul numarul unu in lupta globala pentru un mediu mai curat, la care s-au angajat cele mai multe dintre statele lumii. Potrivit lui Skinner, studiul nu ar trebui interpretat astfel, iar lumea ar trebui sa inteleaga ca supraincalzirea planetei ar avea „consecinte uriase”.