Un alt pericol la adresa albinelor, noxele de la mașini
Albinele - sursa de informatii despre mediu

Albinele sunt recunoascute drept un indicator de mediu foarte sigur. De aceea,i adrul unui proiect european – Bee-Secured – se vor instala senzori in peste 30.000 de stupi din Europa. Anuntul a fost facutl la forumul 4i de la Grenoble, informeaza Maxisciences (5 mai).

Tehnologia folosita a fost elaborata de un laborator de cercetare din Grenoble, specializat in microelectronica. Cu ajutorul acestei tehnologii, prin senzorii plasati in stupi, se va studia comportamentul albinelor. “Densitatea roiului de albine evolueaza in functie de conditiile metorologice si de anumiti parametri externi”, precizeaza initiatorul proiectului.

Albinele parcurg distante mari – in medie 27 Km2 in jurul stupului – si culeg date privind calitatea aerului mult mai numeroase decat senzorii ficsi.

Previziunile meteo, prognozele privind recolta plantelor pe care albinele le polenizeaza, estimari privind stresul hidric vor fi postate pe un site de internet la dipozitia agricultorilor, colectivitatilor locale, industriei etc.

Proiectul este estimat la 3,5 milioane de euro. Proiectul Bee-secured este in faxa de experimentare pe 600 de stupi instalati in Portugalia. Daca rezultatele vor fi concludente, se va trece la etapa urmatoare, pentru a obtine date mai multe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here