Ursii din Sinaia isi schimba domiciliul

La fel ca si anul trecut, ursii din Sinaia vor fi mutati in Arges si Prahova pentru a fi evitate atacurile lor asupra oamenilor.
ursii din sinaia
Ministrul Agriculturii, Ilie Sarbu, a declarat vineri, la o intalnire cu sindicatele, ca toti ursii din zona Sinaia vor fi mutati, cel mai probabil, in judetul Arges si in alte paduri din Prahova. Potrivit ministrului, Ministerul Mediului si-a dat deja aprobarea.

„Din totalul de 27 de ursi care trebuiau relocati in 2008, Ministerul Mediului a aprobat atunci mutarea a doar 12 exemplare. Mai precis 11, pentru ca unul nu a mai fost de gasit”, ne- a declarat Dragos Nacuta, consilier din Ministerul Mediului.

Astfel, incepand de vineri, ursii din Sinaia vor fi tranchilizati si transportati in Arges si in Prahova. Animalelor li se schimba habitatele pentru a se evita tipurile de accidente in care sunt implicati atat oamenii, cat si animalele.

Anul acesta vor fi dusi din Sinaia 25 de ursi, iar primii care vor fi capturati sunt cei care isi fac cel mai des aparitia pe strazile orasului.

Tot anul trecut, Ministerul Mediului sustinea ca „Turismul haotic si distrugerea padurilor au facut ca habitate intregi ale ursilor sa fie distruse, iar acestia au coborat in orase”. Astfel ca autoritatile romane vor sa impuna o serie de restrictii pentru a limita distrugerea padurilor, dar cauta si solutii pentru starea existenta deja.

„Orasele de la munte se extind haotic, iar industria la fel, ceea ce afecteaza habitatele ursilor, care sunt din ce in ce mai multi. Un exemplu concret sunt ursii care au ajuns sa coboare in orase si sate pentru ca omul a intrat prea mult in padure”, a declarat la acea vreme fostul ministru al Mediului Attila Korodi. Pe de alta parte, Korodi explica faptul ca ursul brun s-a inmultit prea mult, astfel ca o parte din ursi ar putea fi relocati in tari carpatice, cum ar fi Austria, Cehia, Slovacia, Polonia, Ungaria, Ucraina si Serbia.

Potrivit datelor oficiale, in Carpatii romanesti exista, in prezent, 7.500 de ursi bruni, cu 1.500 mai multi fata de anul 2006. Avand in vedere ca sporul natural in mediul oferit de Muntii Carpati este de 4 la suta, ar trebui sa avem cu 200 de ursi mai mult pe an. Masivii care au cei mai multi ursi sunt Gurghiu, Vrancea, partea sudica a Fagarasului si Carpatii de Curbura.

Sursa: Cotidianul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *