Ursii gunoieri din Valcea ataca din nou

1
487

Ursii flamanzi din Muntii Fagarasului se pare ca si-au facut un obicei din a ataca gospodariile si animalele localnicilor din nordul judetului Valcea. Satenii din Perisani, cei mai afectati de incursiunile animalelor, sunt convinsi ca este vorba depre ursii gunoieri adusi in ultimele saptamani de la Sinaia si Brasov.
ursi gunoieri in valcea
In numai o saptamana, cinci gospodarii au fost atacate de urs, iar doua vaci, un cal si mai multe oi si capre si-au gasit sfarsitul in ghearele animalelor salbatice. In Perisani, panica s-a cuibarit in sanul satenilor, care se tem pentru vietile lor.

„Astia sunt ursi gunoieri care nu stiu sa caute hrana in padure. Ei sunt protejati de lege, nu ai voie sa-i omori, dar pe noi cine ne protejeaza? Cand vezi cum iti tavaleste animalele iti vine sa iei pusca si sa-l omori”, marturiseste sateanul Petre Buican.

A mancat 20 de kilograme de miere

Constantin Ghincea, din Perisani, povesteste ca si-a lasat ca de obicei vacile libere pe islazul comunal, foarte aproape de casa., pentru ca le stia in siguranta. Intr-o dimineata insa a gasit o vaca sfartecata de ghearele ursului.

„N-am putut sa o iau de acolo, nu se putea alege nimic din ea. Ursul acoborit doua trei zile la rand, pana a mancat-o de tot. Doar capul a ramas din ea”, spune Constantin Ghincea.

In alta noapte, fiara flamanda a intrat in curtea lui Ion Dobre, stupar de meserie. „A doborat doi stupi si pana dimineata a mancat mai bine de 20 de kilograme de miere. Am incerca cu cainii sa-l alung insa n-a fost chip, pana n-a terminat mierea n-a plecat. De atunci dorm langa stupi de teama sa nu vina iar, pentru ca ursul daca se spurca la miere sau la carne se intoarce in locul unde a mai fost”, adauga Ion Dobre.

O alta locanica, Floarea Gheorghe, a fost trezita in miez de noapte de mormaitul ursului care a intrat in curte. „Incremenita de frica, am privit pe geam cum un urs mare, mare de tot manca bucatile de carne din untura si imprastia sacii cu tarate. A distrus pana si magazia”, mai spune femeia.

Fond de vanatoare privat

Autoritatile locale nu au luat pana in prezent nicio masura in privinta animalelor salbatice.

„Am facut adrese cate Asociatia Judeteana a Vanatorilor si Pescarilor Valcea, dar ni s-a raspuns ca fondul de vanatoare din zona Perisani – Boisoara este privat si adresele noastre au fost directionate spre proprietar. Proprietarul este singurul in masura sa decida soarta ursilor gunoieri”, spune Ion Sandu, primarul comunei Perisani

Reprezentantii Asociatiei Judetene a Vanatorilor si Pescarilor (AJVP) Valcea sustin ca in zona Fagarasului, pe valea Topologului si Boia, au fost adusi cinci ursi gunoieri din Sinaia. „Insa nu stim sigur daca cei care coboara in sat sunt gunoierii sau altii”, spune reprezentantii AJVP Valcea.

De cealalta parte, vanatorii din localitate ameninta ca daca autoritatile nu se implica sa alunge ursii din zona locuita ii vor impusca ei.
In urma cu 2 saptamani, in zona Topologu, langa Varful Mazgavu, un cioban a fost sfasiat de un urs care a atacat stana.

Sursa: Evenimentul Zilei

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.