Vacanta „eco-educativa” in Muntii Retezat

Vacanta "eco-educativa" in Muntii Reteza

Copiii din toata tara au, incepand din aceasta vara, sansa de a petrece o vacanta “eco-educativa” in Muntii Retezat. Taberele, care includ socio-animatie, sunt organizate de Agent Green, asociatia implicata in apararea ultimelor paduri virgine din Europa. ONG-ul are deja zeci de cereri care vin de la parinti si copii din toata tara.

O vacanta in Retezat valoreaza, din punct de vedere educativ, de 10 ori mai mult decat una la mare

Programul “Wild Time” a fost gandit pentru copiii care nu vor sa petreaca o vacanta banala, ci o adevarata aventura, oferindu-le micutilor sansa de a invata o parte dintre speciile de plante si animale salbatice, de a participa la drumetii si la concursuri tematice, ba chiar si la un curs de “foto-safari”. In plus, in aceste tabere, copiii afla cum se monteaza cortul, cum pot organiza chiar ei o vacanta la munte, dar invata si sa se orienteze in natura cu busola si cu GPS-ul, invata sa distinga urmele de animale salbatice, iar taberele includ si vizite la Geoparcul Dinozaurilor si la Rezervatia de Zimbri de la Hateg.

“Selectia copiilor se intampla la nivel de scoli, unde noi promovam aceste… nu as vrea sa le spun tabere, cat mai degraba experiente de viata. Doi profesori insotesc cate un grup de 20 de copii, iar odata ajunsi in Retezat acestia sunt indrumati de cate un ranger la fiecare grupa de cate 10 copii. Experienta eco, etapizata, se imparte in trei: ecologist cu busola, ecologist convins si ecologist-zmeu. Sunt trei etape progresive, pe care copiii le pot urma in trei ani diferiti, iar parintii ar trebui sa stie ca este indicat ca micutii sa participe in fiecare an la una dintre taberele respective. Printre jocurile de cabana sau cele din timpul incursiunilor se numara cele de identificare a unor lucruri invatate cu ajutorul filmelor educative: de exemplu, cine gaseste primul frunza de stejar sau tot soiul de alte parti ale arborilor sau plantelor. De asemenea, taberele includ sesiuni de pictura pe tricouri sau – ceea ce copiilor le place foarte mult – cautarea de comori cu GPS-ul. Noi ascundem niste obiecte in padure, iar ei, grupati in echipe, trebuie sa le caute si sa le gaseasca”, explica reprezentanta Agent Green, Raluca Nicolae.

“Ce i-ati facut lui Andrei al meu?!”

“Zmeii ecologisti”, copiii mai mari, care au parcurs primele doua etape, pot sa faca incursiuni speologice si alpinism, insa numai dupa ce vor fi deprins cunostinte de baza de meteorologie. In plus, copiii care vor lua parte la programul Agent Green “Wild Time” vor participa, insotiti de profesorii lor si de rangerii Parcului National Retezat, la drumetii montane de anvergura, pe traseele montane de creasta. Daca pentru ecologistii “cu busola”, cei mai mici dintre participanti, organizatorii au pregatit ascensiuni pana la 1.500 de metri, cei mai mari, “ecologistii zmei”, vor urca o mie de metri in plus, pe cel mai inalt varf din Muntii Retezat, Varful Peleaga, care se inalta pana la 2.509 metri altitudine. “Copiii care merg in astfel de tabere se intorc complet schimbati acasa! Pana acum am primit o multime de reactii pozitive de la parintii care si-au trimis copiii in astfel de tabere. Multi ne-au sunat surprinsi si ne-au spus: «Vai, dar ce i-ati facut lui Andrei al meu?! Dintr-o data a inceput sa-si faca singur patul, in fiecare dimineata. Singur se duce si se spala pe dinti!» Pur si simplu, copiii se obisnuiesc sa faca anumite lucruri cu noi, in tabara, pe care le abordeaza apoi singuri, acasa”.

O asemenea tabara costa intre 800 si 1.200 de lei, sume care inlud transportul, transferul, cazarea masa si echipamentul complet, necesar intr-o astfel de experienta, cu exceptia echipamentului individual obligatoriu. Rangerii spun ca incaltamintea necesara pentru asemenea deplasari sunt ghetele sau bocancii. Nu trebuie sa lipseasca imbracamintea din bumbac, dar nici pelerinele de ploaie, sepcile si cremele de protectie solara.

Venituri pentru comunitatile locale

Copiii sunt cazati la pensiunile din apropierea masivului Retezat, care se preteaza pentru asemenea activitati, iar, potrivit Ralucai Nicolae, prima tabara din acest sezon incepe chiar astazi. Reprezentantii Agent Green le reamintesc turistilor ca scopul principal al ONG-ului este acela de a-i determina pe oameni sa constientizeze importanta pastrarii nealterate a naturii. Tocmai de aceea, ONG-istii sustin ca turismul practicat de ei nu este unul invaziv, distrugator pentru munte si pentru frumusetile sale, ci o ocazie ca micutii veniti in tabara in judetul Hunedoara sa descopere miracolul naturii, faptul ca toate speciile de plante si animale sunt perfect interconectate si ca omul este dator sa aiba grija de acest fragil echilibru.

“Prin acest program pentru copii incercam sa incurajam si comunitatile locale si sa le aratam ca putem aduce venituri in zona Retezatului, fara a degrada sau a ataca natura in vreun fel, ci intr-un fel cat de verde se poate. Pentru asta, investim in ghizii si animatorii din zona: ei fac cursuri de specializare, pentru a obtine un certificat de ghid din partea Ministerului Turismului, iar in prezent colaboram cu doi rangeri de la Parcul National Retezat”, adauga Raluca Nicolae.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *