Vanatoarea in Delta a fost interzisa! Vanatorii ameninta cu procese

1
488
Vânătoarea în Deltă a fost interzisă! Vânătorii ameninţă cu procese
Vanatoarea in Delta a fost interzisa! Vanatorii ameninta cu procese

Legea 136/2011, care va intra in vigoare la sfarsitul lunii, aduce restrictii serioase pe teritoriul rezervatiei, care vor afecta firmele de turism.

Noua lege a Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, publicata in Monitorul Oficial pe 28 iulie, a pus pe jar patronii mai multor firme de turism care isi desfasoara activitatea in Delta. Acestia sustin ca dupa intrarea in vigoare a legii vor acumula pierderi foarte mari si vor da faliment.

„Noua lege interzice vanatoarea in Delta si va afecta activitatea mai multor firme din aceasta zona. Trei firme din asociatia noastra au contracte externe pentru prestarea servicilor turistice pentru grupuri de vanatori straini. Anularea acestor contracte se va face cu penalitati substantiale pentru operatori si nu stim cine va suporta aceste pagube care s-ar putea sa bage in faliment respectivele societati”, spune Daniel Ilusca, presedintele Asociatiei Patronatului in Turism din Delta Dunarii.

Grigore Baboianu, guvernatorul ARBDD, sustine ca nu s-a luat nicio decizie: „Nu am luat inca o hotarare privind interzicerea vanatorii in Delta incepand cu noul sezon, care va incepe in septembrie. Noua lege interzice aceasta activitate pe teritoriul rezervatiei, dar pentru a institui aceasta interdictie am cerut un punct de vedere al Directiei Juridice a Ministerului Mediului. Vom lua o decizie pana la deschiderea noului sezon de vanatoare”.

Asociatiile operatorilor de turism din Delta fac presiuni asupra guvernatorului ARBDD, pentru a impiedica interzicerea vanatorii, amenintand cu procesele pentru plata daunelor. Daniel Ilusca a precizat ca reprezentantii acestor asociatii au avut mai multe intalniri cu guvernatorul Baboianu, informandu-l despre consecintele economice pe care le-ar suporta daca se interzice vanatoarea si de intentia de a deschide procese pentru recuperarea daunelor.

Operatorii de turism spun ca au incasat deja avansuri din contractele externe pentru aducerea turistilor italieni in Delta, in toamna acestui an si ca nu ar mai putea rezilia aceste contracte fara sa plateasca despagubiri italienilor.

Vanatorii ameninta cu procese

Si asociatiile vanatorilor ameninta cu procesele, pentru ca la inceputul acestui an au concesionat fondurile de vanatoare din Delta, de la Inspectoratul de Vanatoare din Focsani si au platit redeventa anticipat, in contul acestei institutii. Ei mai pretind ca au efectuat investitii pentru bunastarea vanatului si au incheiat contracte pentru servicii specifice cu vanatori din strainatate, iar rezilerea acestor contracte presupune plata unor daune pe care nu le pot suporta. Conducerea ARBDD sustine ca aceste argumente, chiar daca sunt reale, nu sunt imputabile institutiei care administreaza Delta, pentru ca interzicerea vanatorii a fost instituita, prin lege, de catre Parlament.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.