Romania ar putea fi exclusa de pe piata tranzactiilor cu certificate de CO2

Ministrul Mediului: Romania si-a redus la mai putin de jumatate emisiile de gaze cu efect de sera din '89
Romania ar putea fi exclusa de pe piata tranzactiilor cu certificate de CO2

Inventarul de emisii de gaze cu efect de sera al Romaniei risca sa fie suspendat de la tranzactionarea certificatelor de emisii pana cand Romania se va conforma cerintelor de raportare (INEGES), ceea ce inseamna pierderi de miliarde de euro pentru statul roman, se arata intr-un comunicat al Fundatiei Terra Mileniul III.
In cazul in care registrul va fi suspendat, statul roman va pierde oportunitatea de a tranzactiona cele 300 de milioane de unitati de certificate de emisii de gaze cu efect de sera alocate pentru perioada 2008-2012. Termenul limita pentru vanzarea acestora este 2012, cand expira Protocolul de la Kyoto.
Decizia finala va fi luata la sfarsitul acestei luni de catre Comitetul de Conformare al Protocolului de la Kyoto.
,,De vina pentru aceasta situatie sunt legislatia elaborata cu intarziere si, potrivit autoritatilor, lipsa de experienta a functionarilor de la Agentia Nationala pentru Protectia Mediului (ANPM), care administreaza Registrul national al emisiilor, precum si numarul insuficient de angajati’, spun reprezentantii Fundatiei Terra Mileniul III.
Cu toate ca este prezenta pe aceasta piata din anul 2008, tara noastra nu a facut pana in prezent nicio tranzactie, in pofida afirmatiilor repetate ale autoritatilor ca exista state interesate de certificatele romanesti.
‘In functie de perioada de suspendare a registrului, efectele sunt resimtite atat de statul roman, cat si de firmele inscrise in schema europeana de comert cu emisii si de firmele implicate in proiecte de implementare in comun. In cazul in care suspendarea se va face pe o perioada de un an sau mai mare, lucrul acesta inseamna ca cele peste 200 de instalatii inscrise in schema de comert cu emisii nu vor avea acces la pietele internationale. Reglajul se va face numai intre firmele inscrise in registru la nivel national’, a declarat Lavinia Andrei, presedintele Fundatiei Terra Mileniul III.
Suspendarea registrului va afecta in principal firmele care nu isi vor asigura necesarul de certificate din timp si care, la data de 30 aprilie, nu vor avea numarul total de certificate aferente alocarii din anul anterior. Acestea vor trebui sa plateasca o penalizare de 100 euro pentru fiecare certificat lipsa.
De asemenea, vor fi puse in dificultate si companiile care sunt implicate in proiecte de reduceri de emisii prin mecanismul de implementare in comun (JI), existand la momentul prezent 15 astfel de proiecte in derulare cu termen de predarea a certificatelor tip ERUs la 31 decembrie 2012.
Ca urmare a analizei Inventarului National transmis in anul 2010, echipa de experti aflata in coordonarea Secretariatului UNFCCC a inaintat Comitetului de Conformare al Protocolului de la Kyoto un set de intrebari cu privire la potentiale neconformitati de implementare identificate in raport.
Romania a prezentat un document scris si a participat, in perioada 6-8 iulie 2011, la Bonn, la o audiere oficiala in fata Comitetului de Conformare, pentru prezentarea propriei pozitii. Decizia finala privind suspendarea registrului va fi luata la sfarsitul lunii august.
Romania transmite anual, la Secretariatul Conventiei Cadru a Natiunilor Unite privind Schimbarile Climatice (UNFCCC), la Comisia Europeana si la Agentia Europeana de Mediu, Inventarul National al Emisiilor de Gaze cu Efect de Sera (INEGES). Acest raport anual raspunde obligatiilor asumate de Romania in cadrul Protocolului de la Kyoto si este supus analizei si evaluarii anuale realizate de expertii revizori.
Terra Mileniul III este o organizatie de protectie a mediului ce promoveaza programe de dezvoltare sustenabila la nivel national si international in domeniul energiei si al schimbarilor climatice. Fundatia a implementat peste 80 de proiecte axate pe energie, politici publice, transport si educatie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *