Vanatoarea in rezervatii, primele victime

Un adevarat masacru al pasarilor din specii protejate a avut loc, imediat dupa Anul Nou, in Delta Dunarii, incidentul fiind semnalat recent de asociatia ecologista „Una e natura”.
vanatoarea in rezervatii
Membrii asociatiei sustin ca au gasit, in perioada 2-9 ianuarie, in zona Lacului Uzlina, doi pelicani creti impuscati mortal si alti doi raniti, doi cormorani mici impuscati, o lebada moarta si una ranita. E vorba de specii strict protejate – de legile romanesti si internationale – care traiesc intr-unul dintre cele mai importante habitate ale pasarilor de apa din lume.

Acesta e un prim efect al noii legi a vanatorii, initiata de PNL si PSD si adoptata „discret” in octombrie, anul trecut, care a dat liber la vanatoarea in rezervatii si arii protejate, inclusiv in Delta Duna rii. In ciuda opozitiei fostului ministru al mediului Attila Korodi, autorizatiile de vanatoare in Delta au inceput sa fie acordate de la 11 decembrie.

Guvernatorul Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD), Liviu Mihaiu, acuza puternicul lobby parlamentar pentru vanatoare in Romania. „Cand ai peste 100 de parlamentari vanatori, asa cum era in parlamentul trecut, este foarte greu sa apelezi la chestii de-astea puerile, cum ar fi constiinta patrimoniala sau etica vanatoreasca”, arata Mihaiu. El si-ar dori revenirea la prevederile legii din 2006, prin care nu se putea vana in Delta, sau macar la forma legii negociata de societatea civila, AGVPS si Ministerul Agriculturii, in toamna lui 2008, prin care vanatoarea se putea face la optimizare (extragere specii daunatoare) numai cu acordul guvernatorului si-al Consiliului Stiintific.

Opera unor teribilisti

Despinel Dragomir, membru al organizatiei ecologiste, a publicat pe internet mai multe fotografii socante cu pasarile insangerate si mutilate de gloante. „Pe doi dintre ei (juvenili) i-am gasit impuscati pe bucla Uzlina, imediat langa sat. Unul mai traia, l-am prins si l-am predat ARBDD-ului. Altul, cel mai tragic, avea ciocul rupt, falca inferioara sfartecata, dar inca mai zbura. Din pacate nu l-am putut prinde ca sa-l mai putem ajuta. (…) Am mai predat ARBDD-ului si un pui de lebada ranit de vanatori, am mai gasit impuscati cormorani mici, (…) lisite si lebede impuscate si abandonate pe gheata”, relateaza Dragomir pe un blog.

Masacrul ar fi avut loc pe 2 ianuarie, a declarat pentru EVZ Costel Ifrim, seful Comisariatului ARBDD al Garzii de Mediu, care a declansat o ancheta in urma cu doua saptamani. Ifrim crede ca nu ar fi vorba de braconieri – avand in vedere ca pasarile au fost abandonate, ci, cel mai probabil, de niste teribilisti care, dupa Revelion, au trecut prin zona cu o barca rapida si si-au descarcat cartusele in pasari. „Vom verifica si autorizat iile de vanatoare date pe zona respectiva si, cu ajutorul martorilor, poate gasim vinovatii”, a mai spus Ifrim.

Asociatiile de vanatori si pescari sportivi AJVPS Tulcea si AJVPS Bradu au primit deja avertisment pentru ca nu au supravegheat eficient zona.

Sursa: Evenimentul Zilei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *