Vanatoarea lui Tiriac, pomana porcului pentru VIP-uri

0
437

Ecologistii din vechea garda spun ca vanatoarea de la Balc este o deviatie, o varsare inutila de sange. Omul de afaceri Ion Tiriac si invitatii sai vaneaza dupa o reteta inca greu de inghitit pentru bihorenii traditionalisti si chiar pentru vanatorii cu experienta. ecologistii si vanatorii

A sasea editie a traditionalei vanatori de ieri de la Balc s-a desfasurat in noroi, zapada lipsind cu desavarsire. Vremea insorita i-a ajutat insa si mai mult pe vanatori.

Potrivit lui Mircea Cordos, unul dintre gonaci, in primele ore ale diminetii de ieri au fost impuscati foarte multi mistreti. „Nimeni nu stie cati au fost impuscati, nici macar cei care contorizeaza. Multi mistreti morti sunt inca ramasi in rape”, a spus Cordos.

Acesta a precizat ca a vazut turme intregi de mistreti, cu sutele. „Si Tiriac a impuscat vreo doi-trei. Dar cred ca el a vanat mai putin, ocupandu-se mai mult de invitati”, a mai spus Cordos.

Elan Schwartzenberg, fostul sot al Mihaelei Radulescu, a spus ca spera sa aiba parte de zapada pe fondul cinegetic. Omul de afaceri vanator a fost dezamagit de noroi, dar acesta nu le-a pus bete in roate invitatilor lui Tiriac. „Anul trecut am impuscat trei mistreti sambata si unul duminica”, a spus Elan Schwartzenberg, hotarat sa depaseasca cifra din ianuarie 2009.

Nu pot fi numiti vanatori, spun ecologistii

Daca pentru invitatii lui Ion Tiriac impuscarea mistretilor crescuti special pentru a fi ucisi inseamna vanatoare, pentru ecologistii si vanatorii bihoreni lucrurile stau altfel.

„La Balc nu e vanatoare, este un parc artificial, in care vanatul este crescut pentru a fi ucis. Indivizii care il folosesc nu pot fi numiti vanatori”, crede Mihai Togor, presedintele Centrului Regional de Supraveghere Ecologica, infiintat in 1994 la initiativa a cinci organizatii ecologiste din Oradea.

„Este o varsare de sange inutila, nu are nimic in comun cu nobletea acestei indeletniciri. Vanatoarea de la Balc este o deviatie, ceva anormal”, a mai spus Togor.

Asemenea lui, Ioan Silaghi, presedintele Asociatiei Judetene a Vanatorilor si Pescarilor Sportivi Bihor, a declarat ca ceea ce se intampla in fiecare an la Balc este departe de conceptul sau de vanatoare. „E ca si cum as avea sase porci pe care ii cresc intr-un cotet si intr-o zi ma hotarasc sa-i tai pe toti. Nu consider ca cei care merg la Balc vaneaza cu adevarat”, a spus experimentatul vanator.

Carnea va fi donata

Calin Opris, organizator de grupa la un fond de vanatoare din Bihor, nu este la fel de drastic in exprimari. El spune ca evenimentul de la Balc este tot vanatoare, doar ca este una in tendinte europene. „E drept ca mistretii nu sunt speriati, dar e tot vanatoare”, a spus Calin Opris, vanator din 1982.

„In Italia se vaneaza la fel ca la Balc, pe baza unui plan de recolta. O treime din totalitatea mistretilor de pe un fond cinegetic poate fi vanata, fara probleme”, a explicat Opris. El il admira pe Tiriac pentru ca toata carnea de mistret o doneaza caselor de copii.

Invitati de marca

Georges Marsan, primarul din Monaco, a mai fost in Romania, dar a participat pentru prima oara la vanatoare. Tot in premiera a venit la Balc Erich Hampel, presedintele bancii austriece Unicredit. Ei s-au alaturat oaspetilor traditionali ai lui Tiriac, printre care se numara Wolfgang Porsche, mostenitorul cunoscutei companii auto, si Klaus Mangold, presedintele grupului Daimler Chrysler.

Sursa: Adevarul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.