Vanatorii straini au impuscat mistreti si ursi in Prahova

Vanatorii straini au impuscat mistreti si ursi in Prahova

75.000 de euro au platit vanatorii din Europa pentru a participa la acest „sport” sangeros in padurile din Prahova. Tariful pentru o zi de vanatoare poate fi si 275 de euro de o persoana, fara a pune la socoteala piesa impuscata care doar ea valoreaza, in cazul ursilor, si 7.000 de euro.

La jumatatea lunii februarie se incheie sezonul de vanatoare pentru majoritatea speciilor de pasari si animale, iar comenzile pentru organizarea de vanatori sunt pe ultima suta de metri. Din lunile august-septembrie, cand s-a dat liber la impuscaturi, peste 1.100 de vanatori romani si 150 straini au catat tinta in padurile si pe malurile lacurilor din Prahova.
Spre deosebire de multe domenii, devenite neinteresante pentru europeni, vanatoarea a reusit sa atraga destui „investitori” straini, daca ne gandim ca acestia au lasat mii de euro pentru vanatorile la care au participat. „Anul acesta am avut participanti mai multi si incasari mai mari decat in anul precedent. Pentru vanatorile din acest sezon am incasat 75.000 de euro”, ne-a spus Valeriu Bolgiu, directorul Asociatiei Judetene a Vanatorilor si Pescarilor Sportivi din Prahova.

Italieni, austrieci, spanioli

Anual, italienii sunt clienti fideli ai partidelor de vanatoare de pasari – sturzi, cosari, fazani, potarniche, considerate neinteresante de catre romani. Tariful pentru o zi de vanatoare in cazul pasarilor variaza intre 50 si 125 de euro de fiecare strain, dar exista si pachete care cuprind inclusiv transportul de la aeroport pana pe terenul de vanatoare si cazare completa. Pretul este undeva pe la 300 de euro pe zi de persoana.

Si austriecii au venit in acest sezon in Prahova. Blanurile a doi ursi din cei trei din cota de recolta stabilita pe 2010 in Prahova vor lua drumul Austriei zilele urmatoare. In cazul ursilor, tariful pentru o piesa impuscata variaza intre 5.000 si 7.000 de euro, suma la care se adauga pretul unei zile de vanatoare, transportul si diverse tarife pentru foc gresit ori kilogramele exemplarului. Cativa spanioli si muntenegreni s-au numarat si ei printre europenii veniti la vanatoare in Prahova.

Romanii vor altceva

1.100 de romani sunt membri ai Asociatiei Judetene a Vanatorilor si Pescarilor Sportivi din Prahova. Acestia participa la vanatori in baza cotizatiei anuale, de 1.200 de lei. Romanii prefera vanatul mai mare, precum mistretii, cerbii si capriorii, iar dintre pasari ratele, fazanii si gastele salbatice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *