Vanzarile de panouri solare pentru case au scazut, desi in prezent doar patru locuinte dintr-o mie folosesc soarele pentru apa calda

Vanzarile de panouri solare pentru case au scazut, desi in prezent doar patru locuinte dintr-o mie folosesc soarele pentru apa calda

Vanzarile de panouri solare pentru locuinte au scazut in primele sase luni din 2012 chiar si cu 20% in cazul sistemelor mai ieftine, principalul factor fiind sistarea programului Casa Verde.

Tocmai acest program, prin intermediul caruia se putea obtine o subventie in limita a 6.000 de lei pentru instalarea unui sistem de panouri solare pentru producerea de apa calda menajera, a fost principalul ingredient pe care s-a bazat cresterea pietei in 2010 si 2011. Scaderea inregistrata in 2012 vine in ciuda faptului ca producatorii si firmele care comercializeaza aceste produse afirma ca acum in Romania doar 35.000 de locuinte au panouri solare, ceea ce inseamna ca doar patru case dintr-o mie au recurs la aceasta modalitate pentru producerea apei calde menajere. Pretul unui astfel de sistem porneste de la 1.000 de euro, dar poate ajunge si la 5.000 de euro.

„Estimarea noastra initiala, prin care bugetele disponibile prin Casa Verde 2010- 2011 adunate cu cele circa 20.000 locuinte deja dotate anterior acestor programe ar fi putut duce la un total de 50.000 de locuinte dotate cu sistem solar, presupunea o derulare optima a programului sus mentionat”, spune Catalin Draguleanu, directorul de vanzari al Ariston Thermo Romania, producator de panouri solare si unul dintre cei mai mari jucatori din piata de profil.

„In ceea ce priveste piata de sisteme solare in 2012, observam o scadere fata de anul anterior din cauza sistarii programului Casa Verde, dar si a faptului ca decontarile pentru proiecte aprobate anterior si montate sau achizitionate in acest an s-au efectuat cu mare dificultate sau deloc. Astfel, conform calculelor noastre, cumulat pana in acest moment circa 35.000 locuinte sunt dotate cu sisteme de panouri solare la nivel national”, mai declara reprezentantul Ariston Thermo.

Potrivit celor mai recente date disponibile, in Romania sunt circa 8,5 milioane de locuinte, ceea ce inseamna ca in acest moment doar patru case dintr-o mie au un astfel de sistem pentru producerea de apa calda menajera.

„Comparativ cu anul trecut, vanzarile de sisteme solare in primele sase luni ale anului au inregistrat o usoara scadere. Vanzarile au scazut din pricina eliminarii programului Casa Verde, program care acorda subventii de pana la 1.500 de euro”, spune la randul sau Sebastian Popescu, category manager sanitare si incalzire in cadrul retelei de magazine de bricolaj bauMax Romania.

Tot mai putine locuinte noi

Reprezentantul Ariston spune ca dincolo de programul Casa Verde, un alt factor care influenteaza vanzarile de astfel de sisteme este si felul in care merg constructiile individuale noi, sector care la randul sau nu a inregistrat o evolutie pozitiva in ultima perioada.

„Observam o tendinta de asteptare a pietei in eventualitatea relansarii unei initiative similare (programul Casa Verde – n. red.).

Consideram ca stoparea acestui program va duce la o scadere dramatica a cererii de panouri solare pe piata locala, dupa ce in ultimii doi ani Romania a reusit sa recupereze din decalajul avut fata de tarile vestice in ceea ce priveste utilizarea pentru producerea de apa calda menajera a unor echipamente care folosesc energii regenerative si care nu sunt poluante in acelasi timp”, a mai precizat Catalin Draguleanu.

Potrivit datelor furnizate de Ariston, in functie de tipul de panouri solare, si evolutia vanzarilor a inregistrat o tendinta diferita.

„In ceea ce priveste vanzarile Ariston, observam o scadere de circa 20% in cazul panourilor cu circulatia naturala, dar o crestere importanta de circa 40% in cazul sistemelor complexe cu circulatie fortata”, a mai precizat reprezentantul Ariston Thermo.

Panourile cu circulatia naturala sunt cele care au boilerul montat pe acoperis si care au preturile cele mai mici.

Practic, aceste sisteme erau cele mai vandute in cadrul programului Casa Verde pentru ca pretul lor se putea incadra in cei 6.000 de lei pusi la dispozitie prin acest proiect.

Cele cu circulatia fortata sunt cele care au doar panourile pe acoperisul caselor, aceste sisteme fiind mai scumpe.

Cresterea pe acest segment a fost una naturala, pe masura ce oamenii care dispun de venituri peste medie s-au orientat spre astfel de sisteme.

De la 1.000 la 5.000 de euro

In functie de varianta aleasa, pretul unui sistem solar porneste de la 1.000 de euro si poate ajunge pana la 5.000 de euro, spune Sebastian Popescu, reprezentantul bauMax Romania.

„Investitia totala in echipamente poate incepe de la 4.000 de lei si ajunge pana la 11.500 de lei sau chiar 17.000 de lei. Montajul poate porni de la 1.500 de lei, plus TVA pentru cele mai simple sisteme si poate depasi chiar si 5.000 de lei plus TVA cand vorbim de o instalatie complexa, cu mai multe panouri”, a declarat Catalin Draguleanu, directorul de vanzari al Ariston Thermo Romania.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *