Vehiculele grele vor plati pentru poluarea aerului, fonica si congestionarea traficului rutier

  0
  294

  Parlamentul European a adoptat, miercuri, reguli comune pentru impunerea taxei de drum asupra vehiculelor grele de transport de marfuri, informeaza Agerpres. Acestea vor trebui sa plateasca pentru costurile externe, ca de exemplu poluarea aerului, fonica si congestionarea traficului rutier.
  plata pentru poluarea aerului
  Membrii PE au votat directiva revizuita privind Eurovigneta, taxa de drum ce va include costuri legate de poluarea fonica si cea a aerului si aglomerarea traficului rutier (in anumite conditii), emisiile CO2 nefiind insa incluse in textul legislativ.

  In opinia raportorului El Khadraoui (PSE, Belgia) propunerea Comisiei „este un prim pas spre aplicarea principiului „poluatorul plateste” in domeniul traficului rutier”. Regulile legate de Eurovigneta se aplica vehiculelor mai mari de 12 tone, drumurilor care fac parte din sistemul Retelelor Trans Europene (TENT) care conecteaza statele europene si „oricarui sector al retelei rutiere prin care trec in general un numar important de transporturi internationale de marfuri”.

  Deputatii sustin reinvestirea veniturilor provenite din aceasta taxa in actiuni menite sa reduca costurile externe, ca de exemplu: investitii in vehicule mai curate din punct de vedere al mediului, in moduri alternative de transport sau construirea de pereti antifonici.

  Potrivit deputatilor europeni, aceasta este o conditie sine qua non pentru sustinerea directivei privind Eurovigneta.

  Conform propunerii Comisiei Europene, pe sectiunile de strada in care se inregistreaza congestionarea traficului, taxa privind costurile externe poate sa includa si costul congestionarii in perioadele cand pe aceste sectiuni se inregistreaza congestionarea traficului – ceea ce inseamna ca ramane la latitudinea statelor membre impunerea taxei pentru congestionarea traficului.

  Potrivit amendamentelor propuse de europarlamentari, taxarea congestionarii traficului nu se va aplica autoturismelor.

  Sursa: Antena 3

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.