Pamantul a fost, in urma cu trei miliarde de ani, un mediu ostil caracterizat prin schimbari climatice imprevizibile si printr-o deprivare de oxigen. Autorii unui nou studiu sustin insa ca in ciuda acestor conditii, anumite forme de viata au reusit sa prospere in acea perioada.
Pentru realizarea acestui studiu, publicat in jurnalul de specialitate Nature, Roger Buick de la departamentul pentru Pamant si stiinte spatiale de la Universitatea din Washington, alaturi de alti colegi de-ai sai, a analizat unele dintre cele mai vechi si mai bine conservate roci care au fost colectate din nord-vestul Australiei si din Africa de Sud.
Cele 52 de roci dateaza de acum 2,7-3,2 miliarde de ani si s-au format inainte ca oxigenul sa existe in atmosfera. Prin urmare, acestea contin ”indicii chimice” care nu sunt prezente in rocile moderne.
Cercetatorii au descoperit ca in acea perioada existau cantitati mari de azot, substanta care ar fi sustinut forme de viata de baza precum virusii, bacteriile sau alte asemenea organisme. Prin urmare, organismele care pot supravietui cu ajutorul azotului din atmosfera au aparut in aceasta perioada, mai exact cu un miliard de ani inainte de data la care se credea ca au aparut primele forme de viata.
”Datele noastre sugereaza ca perioada minima de constrangere este de 3,2 miliarde de ani pentru originea fixarii biologice a azotului ceea ce sugereaza ca molibdenul a fost biodisponibil in mijlocul oceanului, in perioada Archaean, cu mult iniantea Marelui Eveniment de Oxidare”, au notat cercetatorii.
Mare Eveniment de Oxidare a avut loc in urma cu 2,3 miliarde de ani, perioada despre care se credea anterior ca au aparut primele forme de viata.