Vibratiile ar putea salva elefantii

0
319
Gabon: 11.000 de elefan?i au disp?rut în urma braconajului, din 2004
Gabon: 11.000 de elefanți au dispărut în urma braconajului, din 2004

Unul din talentele elefantilor, capacitatea de a „vorbi” prin vibratiile pamantului, ar putea sa ii salveze. Zoologii din Namibia incearca sa se foloseasca de chemarile seismice pentru a readuce masculii dezlantuiti inapoi in rezervatii.
elefanti
Cercetatorii au realizat zgomotul facut pe pamant de o femela in calduri, iar masculii cu „nevoi” s-au intors din drum, urmarind sursa vibratiilor.

Acest instrument ar putea salva elefantii din Etosha National Park de la conflictele violente cu fermierii.

Experimentele sunt conduse de dr. Caitlin O’Connell-Rodwell, de la Universitatea Stanford.

O’Connell-Rodwell, in cadrul conferintei American Association for the Advancement of Sciene de la Chicago, a spus ca paznicii rezervatilor sunt foarte incantati de aceasta noua tehnica de protejare a animalelor pe cale de disparitie.

Elefantii sunt renumiti pentru abilitatea lor de a detecta vibratii prin pamant la distante foarte mari. Acestea includ chemarile de imperechere ale femelelor in calduri, o faza care se intampla doar o data la cinci ani.

Doctorul O’Connell-Rodwell s-a gandit ca ar putea folosi aceste vibratii pentru a chema inapoi in rezervatii elefantii care fug prin sate sau prin zonele cultivate, declansand conflicte violente cu fermierii.

Elefantii evadati distrug culturile, instalatiile pentru apa si sfarsesc prin a fi impuscati.

Pentru a-si testa ideea, O’Connell-Rodwell a folosit o boxa ingropata in pamant pentru a propaga suntele. Chemarea elefantilor este un murumur incet, abia sesizabil de oameni, intrucat se afla la limita inferioara a frecventelor perceptibile de urechea umana.

Vibratiile urca prin picioarele lor din fata, prin oase, pana la osul din urechi. In timp ce ei pot auzi chemarile de imperechere de la 10km, ei pot simti vibratiile si mai departe.

Sursa: Realitatea TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.