Victimele goanei dupa „aurul alb”

Elefantii din Indochina sunt amenintati de piata fildesului din Vietnam, unde lacunele legislative incurajeaza traficul, denunta o organizatie de control a comertului cu animale salbatice, potrivit AFP.
aur alb - fildes
Explozia preturilor fildesului comercializat ilegal in Vietnam pune tot mai mult in pericol putinii elefanti care mai supravietuiesc in regiune, estimeaza grupul Traffic.

Potrivit organizatiei, preturile au ajuns la 1.500 de dolari pe kilogram de fildes (aproximativ 1.100 de euro) si ar putea fi cele mai ridicate din lume.

Au mai ramas doar 150 de elefanti in Vietnam

Cea mai mare parte a fildesului brut ar veni din Laos, urmat de Vietnam si Cambogia. In aceste trei tari, elefantii aflati in salbaticie, estimati la 6.200 de exemplare la sfarsitul anilor ’80, nu mai erau decat 1.500 in anul 2000.

In Vietnam, unde suprafata acoperita de paduri s-a diminuat cu 50% in cea de-a doua parte a secolului XX, ca urmare a razboaielor, a exploatarii lemnului si a extinderii terenurilor agricole, numarul elefenatilor ar fi ajuns la 150 de exemplare.

In aceasta tara, problema majora se naste din legislatia care interzice comertul cu fildes, incepand din anul 1992, dar care le permite micilor comercianti sa vanda produsele depozitate inainte de aceasta data. Drept urmare, ei profita pentru a vinde stocuri recente, acuza Traffic.

Sursa: Evenimentul Zilei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *