Viena urmeaza sa-si intensifice campania pentru denuclearizare si renuntare la centralele nucleare

  0
  398
  Cernavodă va fi gazda unei conferinte europene pe teme nucleare
  Viena urmeaza sa-si intensifice campania pentru denuclearizare si renuntare la centralele nucleare

  Viena urmeaza sa-si intensifice campania pentru denuclearizare si renuntare la centralele nucleare din apropierea granitei austriece prin colaborarea cu orasele invecinate, dupa cum a anuntat si consilierul municipal pe probleme de mediu, Ulli Sima, cu prilejul unui summit pe probleme nucleare, la care au participat ONG-uri si militanti impotriva energiei nucleare, scrie joi wieninternational.at.

  „Intentionam sa actionam impreuna cu alte orase partenere impotriva lobby-ului nuclear si sa promovam alternative la industria nucleara la nivel european”, a subliniat Sima.

  Solicitarile antinucleare ale Vienei au fost sustinute de Antwerp, Bergen, Frankfurt, Koeln, Manchester, Muenchen si Nicosia. Nenumarate alte orase precum Geneva, Zurich sau Nantes si-au exprimat interesul de a dezvolta o abordare comuna.

  Consilierul primariei Vienei pe probleme de mediu considera ca trebuie exercitata mai multa presiune asupra Comisiei Europene pentru promovarea activitatilor antinucleare. Telul Vienei este elaborarea unei rezolutii comune a statelor europene care sa fie inaintata UE si in care sa se ceara un moratoriu imediat la nivel european in ceea ce priveste centralele nucleare, dezafectarea tuturor reactoarelor fara sarcofag, precum si o strategie europeana de renuntare la energia nucleara. Un alt obiectiv al rezolutiei a fost acela de a realoca fondurile acordate de la nivel european energiei nucleare surselor alternative de energie si tehnologiilor eficiente din punct de vedere energetic.

  Ulli Sima a subliniat de asemenea ca Viena sustine solicitarile ONG-urilor de a opri importurile de energie nucleara in Austria.

  Wien Energie (furnizorul de energie al capitalei austriece) a renuntat deja la energia nucleara, in plus datorita angajamentelor luate in ceea ce priveste denuclearizarea, Wien Energie a fost clasata in topul celor mai buni furnizori de energie din surse conventionale. Ulli Sima a afirmat ca primaria (condusa de social-democrati si de verzi) va continua sa se opuna importurilor de energie nucleara

  Viena si-a manifestat de asemenea ingrijorarea in ceea ce priveste centrala nucleara de la Mochovce, Slovacia. In acest sens, o delegatie de experti va sosi la Bruxelles in mai pentru a atrage atentia Comisiei Europene asupra faptului ca Viena se opune planurilor de extindere a capacitatii centralei nucleare de la Mochovce, aflata la numai 160 de kilometri de capitala austriaca si a carei siguranta nu este pe deplin garantata, scrie Agerpres.

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.