Piata romaneasca este dominata de oua de la gaini chinuite in baterii, sustin reprezentantii organizatiei pentru protectia animalelor Vier Pfoten, ghidului informativ „Stampila de pe ou”.
Investigatiile realizate de aceasta organizatie in 20 de lanturi de supermarketuri din Romania arata ca 17 dintre acestea comercializeaza oua de la gaini chinuite in baterii, iar 13 comercializeaza si oua cu probleme de etichetare.
Datele arata ca opt retele de magazine alimentare comercializeaza si oua ecologice, iar in cazul a cinci dintre acestea, se vand oua de la gaini crescute in hale la sol. Niciun magazin nu vinde oua de la gaini crescute in aer liber. Acestea pot fi gasite doar in piete agroalimentare, dar fara sa fie stampilate.
„Stampila de pe ou este un instrument la indemana consumatorilor. Ea detine controlul asupra a ceea ce mancam. Un ou a carui stampila incepe cu cifra 0 sau 1, reprezinta siguranta ca mancam sanatos. Cele ce incep cu cifra 2 si mai ales cu 3 sunt produse de cosmar atat pentru gaini, dar in cele din urma si pentru noi cei ce le consumam. Sistemul de crestere intensiv, care in multe cazuri implica indoparea gainilor cu medicamente si furaje produse industrial, se adauga hormonilor de stres produsi de pasari ca urmare a spatiului restrans in care isi duc viata si a privarii acestora de posibilitatea de a-si satisface libere nevoi fizioetologice esentiale. Acestea nu au cocos. Hormonii stresului produs de gainile crescute in baterii nu dispar la gatit si noi oamenii il ingeram fara sa constientizam ca stresul gainii devine stresul nostru”, a declarat directorul Institutului de Cercetari Alimentare, Gheorghe Mencinicopschi.
Tarile dezvoltate interzic cresterea gainilor in baterii
Stampila de pe ou este obligatorie in Romania din 2005. Potrivit unei decizii a Comiei Europene, de la 1 ianuarie 2012 se interzice cresterea gainilor in baterii, explica coordonatorul campaniei, Gabriel Paun. Prin aceasta cercetare s-au gasit si multe probleme privind etichetarea, pe ambalaj fiind trecuta o cifra, iar pe oua alta.
Campania pe care o desfasoara organizatia Vier Pfoten isi propune sa militeze pentru incetarea producerii de oua in astfel de baterii, iar supermarketurile sa ofere consumatorilor si oua de la gaini crescute in aer liber, a subliniat Gabriel Paun.
Bateriile sunt custi foarte mici, mai mici decat o coala A4, unde gainile stau inghesuite pe plasa de sarma si nu vad toata viata lumina naturala. Sunt hranite cu vitamine sintetice si medicamente, iar hrana lor contine adesea coloranti si furaje modificate genetic.
Cu toate acestea, producatorii atasati de baterii au inventat bateriile imbunatatite care au o suprafata ceva mai mare pentru fiecare gaina – de 600 cm2. Tari precum Austria si Elvetia au interzis aceste baterii.
Proteina din ou, esentiala pentru organism
Gheorghe Mencinicopschi a aratat ca este foarte necesar pentru organismul uman consumul de oua, care are calitatea celei mai bune proteine, este cel mai echilibrat in aminoacid esential, iar galbenusul are nutrienti foarte valorosi pentru sanatate.
In plus, cercetarile din ultima vreme au aratat ca nu afecteaza arterele, desi are o cantitate mare de colesterol, dar care este in compania unei substante care impiedica depunerea pe artere.
Specialistul insista asupra necesitatii unei alimentatii sanatoase si in cunostinta de cauza si ca nu trebuie nu uitat ca la deteriorarea starii de sanatate contribuie, pe langa alimentati, si alti factori cum ar fi mediul, stresul si mai ales lipsa de miscare.
Informatiile au fost colectate in perioada mai-decembrie 2009 si sunt sintetizate in prima editie a ghidului informativ „Stampila de pe ou”, anunta reprezentantii organizatiei pentru protectia animalelor, citati de Agerpres.
Sursa: Adevarul