Analistii desfiinteaza viitoarea taxa de poluare: „Nu e corect sa platesti timbrul inainte de a polua”

Municipalitatea ar?dean? a întocmit „harta zgomotului din ora?”
Analistii desfiinteaza viitoarea taxa de poluare: "Nu e corect sa platesti timbrul inainte de a polua"
Analistii desfiinteaza viitoarea taxa de poluare: „Nu e corect sa platesti timbrul inainte de a polua”

Desi si-au propus ca noua formula a taxei de poluare denumita timbru de mediu sa stimuleze cumpararea de masini noi, modul in care va fi aplicata va afecta atat piata autovehiculelor second-hand, cat si pe cea a masinilor iesite pe poarta fabricii, potrivit analistilor economici.

Abia in doua saptamani noul bir care taxeaza poluarea va intra in vigoare, insa e deja criticat atat de soferi, cat si de economisti. Noua formula de calcul duce la o crestere medie a taxei pentru cumparatorii masinilor Euro 3 si 4. In schimb, cei care vor achizitiona masini Euro 1, Euro 2 si non-euro, care sunt mai poluante, vor plati o taxa auto la un nivel mai mic decat cel de pana acum.

Se va umple tara de masini vechi

Motivul invocat de Ministerul Mediului e acela ca sunt vechi si ca au o durata de viata mai mica, deci vor polua pentru mai putin timp decat celelalte. “Aceasta discrepanta intre masinile vechi si cele noi va deforma piata auto. Oamenii vor cumpara numai masinile cu taxa foarte mica – adica vechi si extrem de poluante, dar pentru care platesc la stat putin. Asa ca vom ajunge din nou cimitirul auto al Europei, iar masinile noi vor avea un trend descendent. Era mai corect sa se plateasca taxa anual, nu la inmatriculare sau la cumparare. Nu e corect sa platesti inainte de a polua”, ne-a spus analistul economic Niels Schnecker.

Administratorii scolilor de soferi, obligati sa bage mii de euro in masini

Instructorii auto independenti au protestat, ieri, la Ministerul Transporturilor, nemultumiti de propunerile de modificare a normelor de atestare a scolilor de soferi, puse in dezbatere publica. Ei se plang ca obligativitatea instalarii in interiorul masinii a unui sistem GPS, a doua camere de supraveghere si a unui sistem de stocare de mare capacitate ii va impinge la faliment. “Imaginati-va ce stres exista pentru un elev si instructor cand sunt filmati cu aceste camere. Noi nu avem posibilitati financiare sa suportam aceste cheltuieli”, a spus unul dintre manifestanti. Oamenii sunt decisi sa continue protestele pana cand autoritatile vor renunta la aceasta idee.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *