Vezi ce se intampla cu pasarile intr-o ferma producatoare de foie-gras!

Planta ”Norocel”
Vezi ce se intampla cu pasarile intr-o ferma producatoare de foie-gras!
Vezi ce se intampla cu pasarile intr-o ferma producatoare de foie-gras!

Procesul de productie al delicatesei cunoscute ca foie-gras, este considerat, de foarte multa lume, ca fiind crud fata de pasari. Ratele si gastele crescute pentru foie-gras sunt hranite cu forta, cu ajutorul unui tub de metal, de mai multe ori pe zi, astfel incat sa se ingrase cat mai repede.
Hranirea prin tubul de metal, care este introdus pe gatul pasarilor produce, de multe ori, ranirea esofagului si chiar morte. In plus, pasarile ingrasate excesiv se deplaseaza mult mai greu, vomita mancarea nedigerata si sufera in captivitate. Foie-gras este de fapt „ficatul gras” al pasarilor astfel hranite.

Potrivit site-ului frenchfoodfreaks.co.uk, metoda nenaturala prin care pasarile sunt ingrasate este „lipsita de etica” si nenecesara, deoarece imita un proces care, de mii de ani, s-a tot intamplat si in mediul natural.

Ratele si gastele sunt, in mare parte, pasari migratoare, iar in urma cu mai bine de doua mii de ani populatiile egiptene au descoperit ca pasarile obisnuiau sa se ingrase mereu, cu cateva saptamani inainte sa migreze spre nord, fenomen care le marea ficatul dar care, totodata le asigura un surplus de energie atat de necesar perioadei in care aveau sa calatoreasca pe distante lungi.

Tot egiptenii au fost si primii care au prins gustul ficatului gras, realizand ca si o hranire fortata a pasarilor genera rezultate similare ca in cazul fenomenului descris anterior.

In fermele moderne care se ocupa cu productia de foie-gras, gastele si ratele sunt lipsite de libertate, inchise in custi si inghesuite in tarcuri, fiindu-le imposibil sa scape de fermierii care le indoapa cu porumb, in mod sistematic, de mai multe ori pe zi, chiar daca nu isi doresc sa manance.

Gastele si ratele sunt luate pe rand si le este introdus pe gat un tub lung de metal care dozeaza amestecul de porumb si uleiuri, direct in esofag, in doar cateva secunde. In felul acesta, pasarile sunt hranite cu o cantitate de mancare de patru ori mai mare decat greutatea propriului corp.

Acest tratament brutal are efecte devastatoare asupra starii de sanatate a pasarilor. In doar cateva saptamani ficatul lor creste, ajungand sa fie de zece ori mai mare decat in mod natural, limitand activitatea altor organe si determinand, printre altele, probleme respiratorii si de miscare, pasarile fiind incapabile sa se mai sustina.


Mai mult decat atat, animalele nu sunt lasate sa doarma, pentru ca sunt hranite la intervale de timp relativ scurte si accesul la apa le este si el limitat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *