Cautati o explicatie pentru cosmarurile care va trezesc in mijlocul noptii? Noile studii arata ca mai degraba puteti invinui campul magnetic al Pamantului decat experientele dramatice din trecut.
vise
Darren Lipnicki, psiholog care a lucrat la Centrul de Medicina Spatiala din Berlin, Germania, a gasit o corelatie intre ciudateniile pe care le visam si extremele locale ale activitatilor geomagnetice. Alte studii, efectuate de-a lungul timpului, au legat activitatea geomagnetica scazuta de cresterea producerii de melatonina, un hormon care ajuta corpul sa isi regleze ritmul biologic intern pe o durata de aproximativ 24 de ore. Astfel, bazandu-se pe ideea ca suplimentele de melatonina pot cauza vise iesite din comun, Lipnicki s-a intrebat daca campurile magnetice locale pot induce aceleasi efecte.
Psihologul a pastrat inregistrari ale viselor sale pe care le-a avut in timpul noptii de pe vremea in care era adolescent, intre anii 1990 si 1997, adunand un total impresionant de 2.387 de insemnari. “Mi-am dorit dintotdeauna sa leg stiinta de inregistrarile mele”, a declarat Lipnicki. Pentru acest studiu, el a dezvoltat un sistem pentru a grada cat de ciudate sunt aceste vise pe o scara de la unu la cinci. La capatul inferior se gasesc visele care se ilustreaza realitatea. “De exemplu, cele in care ma aflu la birou si imi fac temele la matematica sau fizica”, a explicat psihologul. La mijlocul acestei gradari sunt notate visele care s-ar putea intampla in realitate, dar au sanse mici de implinire. “Un prieten sta in curtea din spatele casei mele si construieste o platforma din lemn, stand pe niste picioroange la o inaltime de 3 metri”, continua acesta. Cele mai ciudate vise, notate cu cifra cinci pe scara de gradare, sunt acelea care nu au legatura cu realitatea: “Stateam pe o plaja dintr-o tara straina cu o maimuta care vorbea limba engleza si cu o femeie care s-a micsorat pana la dimensiunea unei papuse”. Lipnicki a verificat activitatea geomagnetica zilnica din Perth, Australia, locul in care statea in perioada in care a realizat insemnarile viselor. A comparat zilele in care visele sale erau notate cu cifra cinci pe scara de gradare cu activitatea geomagnetica si a reusit sa gaseasca o corelatie: visele cu adevarat ciudate le-a avut in zilele in care activitatea.

Sursa: Gardianul

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here