Vitoria-Gasteiz va detine in 2012 titlul de Capitala europeana verde

  Vitoria-Gasteiz va detine in 2012 titlul de Capitala europeana verde

  Comisarul UE pentru mediu, Janez Potocnik, presedinta Comitetului Regiunilor, Mercedes Bresso, secretarul de stat pentru mediu, ministrul dezvoltarii urbane si al mediului, Holger Lange, precum si primarul orasului Vitoria-Gasteiz, Javier Maroto Aranzabal au luat parte la ceremonia desfasurata la Parlamentul European, in cursul sesiunii plenare a Comitetului Regiunilor.

  Comisarul Potocnik a declarat: „Hamburg a fost o Capitala europeana verde exemplara, impresionand mai ales prin turneul a€ąa€ąGreen Train of Ideasa€sa€s, organizat in 18 orase europene, cu scopul de a transmite importantul mesaj cu privire la dezvoltarea durabila in mediul urban. As dori sa urez noroc orasului Vitoria-Gasteiz in eforturile pe care le va intreprinde timp de un an in calitate de Capitala europeana verde 2012. Astept cu nerabdare sa vad si sa aud vorbindu-se de initiativele care se vor lua in cursul anului pentru ca si alte orase sa poata invata din exemplul lor si sa fie motivate sa amelioreze, de exemplu, consumul de apa, urbanismul si infrastructura ecologica, precum si celelalte numeroase elemente care fac ca un oras sa fie ecologic si bun pentru trai.„

  Presedintele Barroso a declarat: „Cetatenii doresc ca Europa sa aduca beneficii concrete in viata lor de zi cu zi. Capitalele europene verzi raspund cel mai bine acestei cerinte, avand transporturi publice ecologice, cladiri publice eficiente din punct de vedere energetic si multe alte exemple de proiecte locale extraordinare, cofinantate adesea din bugetul de coeziune al UE, care depasesc cu mult obiectivele stabilite de directivele UE. Pe baza succeselor inregistrate de Stockholm in 2010, Hamburg in 2011 si, speram, Vitoria-Gasteiz in 2012, Comitetul Regiunilor este gata sa colaboreze cu Comisia Europeana pentru a crea o comunitate care sa permita partajarea la scara mai larga a experientei acumulate de Capitalele europene verzi„.

  Premiul „Capitala europeana verde„ recunoaste si recompenseaza orasele care promoveaza cel mai bine un stil de viata urbana ecologic si care pot constitui exemple de urmat pentru alte orase. Europa are nevoie de acest tip de inspiratie intr-un moment in care orasele se straduiesc sa depaseasca probleme de mediu din ce in ce mai persistente. De la lansarea acestei initiative in anul 2010, Vitoriaa€‘Gasteiz, capitala Tarii Bascilor, situata in nordul Spaniei, este al treilea oras european care castiga prestigiosul titlul de Capitala europeana verde, dupa Stockholm si Hamburg.

  Vitoria-Gasteiz, un oras de marime medie

  Orasul medieval Vitoria-Gasteiz dateaza din 1181. Este capitala teritoriului istoric Alava, cuprinzand 76% din populatia acestuia si majoritatea industriilor si serviciilor sale. Vitoria-Gasteiz este un oras de marime medie: municipalitatea include zona urbana, cu o populatie de 235 445 de locuitori, plus 64 de catune situate in zona rurala inconjuratoare.

  Vitoria-Gasteiz este unul dintre orasele cele mai ecologice din Europa in mai multe privinte. Este rezultatul viu al unui angajament in materie de sustenabilitate asumat cu peste 30 de ani in urma. Datorita bunelor sale practici in domeniul urbanismului, al spatiilor verzi, al reciclarii, al mobilitatii si al consumului de apa, orasul a devenit un exemplu pentru Europa. S-au amenajat aici peste 10 milioane de metri patrati de parcuri si spatii verzi, iar proiectul emblematic pentru realizarea unei centuri verzi ia€‘a adus orasului recunoasterea internationala. Acreditarea sa in materie de protectie a mediului este cu atat mai remarcabila cu cat, in ultimele decenii, orasul s-a confruntat cu o crestere demografica majora. Urbanismul strategic riguros, implicarea ferma a cetatenilor si gestionarea echilibrata a mediului au permis orasului sa se armonizeze cu peisajul natural, creandu-si identitatea culturala si devenind un model de sustenabilitate urbana. Ceea ce face ca acest oras sa fie un model european ideal este faptul ca reprezinta prototipul orasului mediu ca numar de locuitori si ca intindere, in care traiesc 84% dintre cetatenii europeni.

  Fapte si cifre ecologice

  Toti rezidentii au acces la spatii verzi deschise pe o raza de 300 m;

  613 hectare de centura verde;

  479m2 de padure pe cap de locuitor (padurea acopera o treime din suprafata municipala);

  210 parcele pe care se practica agricultura ecologica;

  130 000 de copaci pe strazile orasului;

  Doua linii de tramvai si 90 km de piste pentru biciclete;

  Jumatate din totalitatea traseelor sunt parcurse pe jos;

  Primul program de actiune pentru mediu a fost adoptat in 2002.

  Despre premiul „Capitala europeana verde„

  Europa este in prezent o societate predominant urbana, patru din cinci cetateni locuind in orase. Multe dintre problemele de mediu cu care se confrunta societatea noastra apar in zonele urbane, insa aceste zone dispun si de capacitatea de angajare si de inovare necesare pentru solutionarea acestor probleme. Premiul „Capitala europeana verde„ recunoaste si recompenseaza eforturile locale de ameliorare a mediului, a economiei si a calitatii vietii populatiilor urbane aflate in crestere. Acest premiu se acorda in fiecare an unui oras, nu neaparat unei capitale, care constituie un exemplu de stil de viata urban ecologic si care poate fi un model pentru alte orase. Pe langa faptul ca ofera exemple de urmat pentru alte orase, acest plus de vizibilitate contribuie la imbunatatirea reputatiei orasului castigator, precum si a atractivitatii acestuia ca destinatie pentru cei interesati sa il viziteze, sa munceasca si sa traiasca acolo.

  In 2012, Capitala europeana verde va fi Vitoria-Gasteiz, iar in 2013 titlul va fi transmis orasului Nantes. In prezent se desfasoara concursul pentru desemnarea Capitalei europene verzi 2014, la care s-au inscris 18 orase. Castigatorul pentru anul 2014 va fi anuntat in iunie 2012, in urma unei evaluari a candidaturilor de catre un juriu international asistat de un comitet de experti in diferite domenii de mediu, printre care si un membru al Comitetului Regiunilor.

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *