40 de obiective de investitii privind combaterea poluarii cu nutrienti

40 de obiective de investitii privind combaterea poluarii cu nutrienti

Guvernul Romaniei a aprobat 40 obiective de investitii – platforme de depozitare si gospodarire a gunoiului de grajd si a deseurilor menajere, precum si a caracteristicilor principale si a indicatorilor tehnico-economici aferenti acestora,
finantarea acestora fiind realizata prin proiectul ‘Controlul integrat al poluarii cu nutrienti”, dintr-un imprumut de la Banca Internationala de Reconstructie si Dezvoltare.
Potrivit unui comunicat al Ministerului Mediului si Padurilor (MMP), fiecare dintre cele 40 de obiective de investitii vor beneficia de o Hotarare a Consiliului Local prin care s-au aprobat studiul de fezabilitate si principalii indicatori tehnico-economici.
Valorile obiectivelor de investitii au fost avizate in Consiliul Interministerial de Avizare Lucrari Publice de Interes National si Locuinte si se ridica la suma totala de 64,351 milioane lei, din care 61,161 milioane lei vor fi finantate din imprumut, iar 3,19 milioane lei din contributia localitatilor beneficiare, din fonduri proprii sau asigurate de Consiliile Judetene.
Investitiile pentru amenajarea platformelor de depozitare si gospodarire a gunoiului de grajd si a deseurilor menajere, conduc la organizarea de sisteme de colectare selectiva, compostarea si aplicarea pe terenurile agricole a deseurilor biodegradabile reprezentate in particular de gunoiul de grajd din gospodariile rurale, ceea ce contribuie la reducerea depozitarii necontrolate a acestuia si la reducerea cantitatilor de deseuri biodegradabile care ajung la depozitele de deseuri menajere definitive.
Obiectivul acestor investitii il reprezinta implementarea unui sistem de colectare si compostare a gunoiului de grajd precum si promovarea unui sistem de management al gunoiului de grajd in cadrul celor 40 localitati beneficiare, care sa asigure utilizarea compostului realizat pentru fertilizarea terenurilor agricole.
Potrivit MMP, Romania a primit un imprumut de la Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare si un Ajutor financiar nerambursabil de la Facilitatea Globala de Mediu pentru a sprijini implementarea proiectului ‘Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti’in localitatile selectate ca vulnerabile sau potential vulnerabile la poluarea cu nutrienti (ZVN).
Valoarea proiectului, care va fi implementat pe o perioada de 5 ani, este de 60,04 milioane euro. Sursele de finantare sunt de la Banca Mondiala – 50 milioane de euro, donatie Facilitatea Globala de Mediu (GEF) – aproximativ 4,01 milioane de euro, contributii Consilii Judetene – 1,40 milioane euro, contributii Consilii Locale – 3,63 milioane euro, contributie ANAR (Administratia Nationala Apele Romane) – un milion de euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *