Legea care recunoaşte voluntariatul ca experienţă profesională, intrată în dezbatere parlamentară
Voluntariat contra carte de munca

Propunerea organizatiilor non-guvernamentale de a incheia contracte de munca pentru actiunile de voluntariat atrage mult interes din partea oamenilor implicati deja in fenomen, dar si din partea celor aflati in cautarea unui loc de munca, in special a tinerilor.

Voluntarii implicati in proiectele non-profit vor putea acumula vechime, daca proiectul propus de organizatiile non-guvernamentale din tara va fi aprobat in Parlament. Vestea a circulat rapid, cum era, de altfel, de asteptat, intr-o tara in care somajul atinge cote alarmante. Si asta pentru ca o astfel de hotarare ar rezolva un aspect important, si anume cel al incheierii unui contract de munca, in perioada in care joburile sunt din ce in ce mai greu de gasit sau de pastrat. Desigur ca, o astfel de lege ar aduce multi „neaveniti” in fenomenul de voluntariat care se bazeaza pe altruism. Si totusi, reprezentantii organizatiilor non-guvernamentale spun ca, in ciuda motivatiei indoielnice pe care o pot avea unii, legislatia care ar putea intra curand in vigoare ar incuraja si simtul civic, avand in vedere ca „pofta vine mancand”. Cel mai mare interes vis-a-vis de propunerea care asteapta sa fie aprobata de parlamentari, il manifesta tineretul. Iar explicatia e lesne de inteles, pentru ca cei proaspat iesiti de pe bancile scolii se lovesc de acelasi zid in cadrul interviurilor pentru ocuparea unui post, si anume lipsa de experienta. Munca de voluntariat, desi neplatita, ar fi echivalenta cu un job, ca vechime.

Nici cei trecuti de prima tinerete nu sunt de ignorat, avand in vedere ca multi oameni ar putea folosi voluntariatul pentru completarea anilor necesari pentru a iesi la pensie. ONG-urile atrag din ce in ce mai multi membri, cu fiecare an care trece, iar o astfel de decizie ar da cu siguranta amploare fenomenului, chiar daca motivatia s-ar schimba. In cazul in care Parlamentul va accepta solicitarea initiata de membrii ONG-urilor, voluntarii vor putea semna un contract de munca cu asociatiile implicate in munca de voluntariat, urmand ca acest contract sa fie depus la Inspectoratul Teritorial de Munca.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here