Vulcanul islandez Eyjafjoell nu se mai afla in eruptie

  0
  316
  In apele Oceanului Pacific se formeaza un super-vulcan, care are puterea sa distruga lumea peste 100 de milioane de ani
  In apele Oceanului Pacific se formeaza un super-vulcan, care are puterea sa distruga lumea peste 100 de milioane de ani

  Expertii islandezi au spus ca din crater mai iese doar fum, dar continua sa supravegheze activitatea vulcanului. Eruptia precedenta a vulcanului Eyjafjoell a durat 13 luni, intre 1821 si 1823.vulcan islandez

  Vulcanul islandez Eyjafjoell, care a perturbat timp de mai mult de o luna traficul aerian in Europa, nu se mai afla in eruptie, a anuntat, duminica, geofizicianul Magnus Gudmunsson, adaugand insa ca este prea devreme pentru a stabili daca activitatea acestuia a incetat definitiv.

  „Pot confirma ca activitatea in crater a incetat, iar magma nu mai iese la suprafata”, a spus Gudmunsson, de la Universitatea Islandei.

  „Eruptia s-a oprit, cel putin pentru moment. In prezent, din crater nu mai iese decat fum”, a adaugat el.

  Gudmunsson a subliniat insa ca este „prea devreme pentru a spune daca acesta este finalul eruptiei sau numai o oprire temporara a activitatii vulcanului”.

  Expertii islandezi continua sa supravegheze vulcanul, care a inceput sa erupa in data de 14 aprilie. „Daca nu vor avea loc noi miscari seismice si explozii, atunci se poate spune ca s-a incheiat”, a adaugat el.

  „Daca ma veti intreba peste un an, voi putea spune cu siguranta”, a spus Gudmunsson, reamintind ca eruptia precedenta a vulcanului Eyjafjoell a durat 13 luni, intre 1821 si 1823. „Si atunci eruptia a incetat, pentru a se relua de mai multe ori, la intervale diferite, deci este greu de stabilit o data anume”, a adaugat el.

  Vulcanul Eyjafjoll a eliberat in atmosfera cantitati uriase de cenusa, paralizand traficul aerian in Europa in luna aprilie. Mai mult de 100.000 de zboruri au fost anulate si peste opt milioane de pasageri au fost blocati pe diferite aeroporturi din lume, dupa ce autoritatile au decis suspendarea curselor aeriene ca masura de precautie.

  Sursa: Realitatea TV

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.