WWF: Populatia de tigri a crescut semnificativ in India

WWF: Populatia de tigri a crescut semnificativ in India
WWF: Populatia de tigri a crescut semnificativ in India

In ultimii ani populatia de tigri a inregistrat o crestere spectaculoasa, de la 1411 de exemplare in 2006 ajungandu-se la 2226 in 2014, conform raportului Situatia tigrilor din India, 2014. Lansat recent, acesta este cel mai mare si mai aprofundat studiu de acest gen desfasurat vreodata: acopera 18 state (peste jumatate dintre statele federale ce compun India) cu mai mult de 300.000 de km2 studiati, inclusiv zone din afara rezervatiilor de tigri.

Cresterea populatiei de tigri poate fi atribuita in mare masura faptului ca exista o mai buna gestionare si un grad de protectie mai ridicat in rezervatii si alte zone protejate pentru tigru. Braconajul ramane insa cea mai mare amenintare pentru tigrii salbatici, produsele provenite de la aceste specii fiind foarte cautate in Asia.

Aceste rezultate confirma faptul ca mai mult de jumatate din populatia detigri din lume se afla in India si, prin urmare, o estimare la zi, precisa, devine imperativa pentru a evalua succesul eforturilor viitoare de conservare. Rezultatele mai indica si impactul activitatilor de conservare a speciilor, mai ales atunci cand in astfel de demersuri sunt imbinate vointa politica, baza stiintifica si munca de teren specifica, a declarat Ravi Singh, Secretar General si CEO, WWF-India.

Raportul, publicat de Autoritatea Nationala pentru Conservarea Tigrului din cadrul Guvernului Republicii India, mai subliniaza si faptul ca viitorul tigrilor din India depinde de mentinerea intacta a habitatelor-cheie pentru reproducerea acestei specii, de conectivitatea habitatelor si protejarea impotriva braconajului atat a tigrilor, cat si a prazii acestora.

Intr-un moment in care populatia globala de tigri este amenintata cu disparitia, este incurajator faptul ca numarul tigrilor din India este in crestere. Situatia era total diferita cu un deceniu in urma si sunt mandru ca am putut sa raspundem provocarii si situatia s-a rasturnat, a spus Prakash Javadekar, ministrul indian pentru Mediu si Paduri.

Din 2010, cand populatia de tigri din India a fost estimata la 1706 exemplare, toate tarile in care traieste aceasta specie si-au indreptat eforturile pentru a dubla numarul de tigri la nivel mondial, un tel cunoscut sub numele de Tx2. Acest rezultat nou din India, cuplat cu cresterea de la ultimul recensamant, demonstreaza ca obiectivele ambitioase pentru refacerea populatiei unei specii pot fi atinse, chiar si intr-o zona dens populata si aflata in plina expansiune economica, asa cum e Asia. O parte esentiala a Tx2 este ca tarile in care traieste tigrul sa realizeze un recensamant al speciei.

La Conferinta de la Dhaka (Bangladesh) din septembrie 2014, tarile care au populatii de tigri au agreat sa faca publica o noua cifra privind populatia de tigri la nivel mondial, in 2016, marcand jumatatea programului Tx2. In acest an Rusia va efectua un recensamant pentru tigrul Amur (Siberian), astfel de studii fiind asteptate si din partea Bangladeshului, Chinei, Nepalului si Bhutanului. Alte recensaminte sunt necesare de urgenta in Malaezia, Indonezia, Thailanda, Myanmar, Laos, Cambodgia si Vietnam.

Realizarea unui recensamant la aceasta scara reflecta dedicarea, experienta si calitatea de lider a Autoritatii Nationale pentru Conservarea Tigrului din India, a declarat Mike Baltzer, directorul Tigers Alive Initiative la WWF. Insa aceasta investitie si efortul depus pot fi atat de usor anulate de braconieri incat este imperativ tuturor guvernelor din tarile cu tigru sa-si intensifice eforturile pentru a eradica braconajul.

In cazul acestui demers de estimare a populatiei de tigri din India a fost vizibil efortul fara precedent al Autoritatii Nationale pentru Conservarea Tigrului, departamentelor de stat forestiere, Institutului pentru specii salbatice din India (Wildlife Institute of India) si al organizatiilor de conservare, inclusiv WWF India.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *