Ziua Pamantului se sarbatoreste in fiecare an la 22 aprilie, ca urmare a deciziei Organizatiei Natiunilor Unite.
Aceasta este o miscare ecologica nascuta in 1970 in SUA, dedicata activitatilor menite sa ridice gradul de interes fata de mediul inconjurator prin aplicarea unor politici sanatoase si sustenabile.
Totodata, atunci s-au pus bazele uneia dintre cele mai importante institutii din SUA si anume, Agentia de Protectie a Mediului.
Scopul acesteia a fost acela al crearii unei oportunitati de a transmite un mesaj intregii omeniri, pentru a-i atrage atentia ca este momentul „sa se trezeasca” si sa faca ceva pentru viitorul Planetei Albastre, serios amenintata de poluarea produsa de activitatile umane in general, si de cele economice, in special.
Potrivit Directorului Executiv al ARPM Pitesti, domnul Zoltan Kalman: „Anul acesta, manifestarile de celebrare a Zilei Pamantului se desfasoara sub deviza „Un miliard de actiuni ecologice®”.
Un miliard de actiuni ecologice®” este cea mai mare campanie de servicii de mediu din lume care inspira si recompenseaza atat actiunile simple ale persoanelor individuale, cat si initiativele mai ample ale organizatiilor, destinate realizarii obiectivului de reducere semnificativa a emisiilor de carbon si de sprijinire a dezvoltarii durabile. Scopul campaniei este acela de a inregistra un miliard de astfel de actiuni inainte de Summit-ul mondial al Pamantului care va avea loc la Rio de Janeiro in 2012.”
Aceste manifestari constau in activitati specifice de sarbatorire si de sensibilizare a publicului privind semnificatia evenimentului, precum si de constientizare de catre populatie a importantei cunoasterii marilor probleme ecologice, in scopul unei mai bune intelegeri a acestora de catre publicul larg in general, si de tanara generatie in special, prin educatie ecologica si prin implicarea comunitatilor in protejarea mediului.