Romania vrea inca o centrala nucleara: Vezi zonele propuse

Romania vrea inca o centrala nucleara: Vezi zonele propuse

In timp ce marile puteri europene, precum Germania, Franta sau Elvetia incep procedurile de inchidere ale centralelor nucleare, Romania nu s-a speriat de dezastrul din Japonia si mai vrea inca o centrala. Peste 100 de localitati sunt propuse pentru constructia acesteia.

Lista alcatuita de autoritati cu zonele propuse pentru constructia noii centrale nucleare din Romania a fost tinuta in secret, pana cand organizatia Greenpeace a reusit in instanta desecretizarea ei. Noua centrala va fi contruita pana in 2025, potrivit citynews.ro.

Pe lista cu amplasamentele potentiale pentru o noua centrala nucleara sunt cuprinse 102 localitati din Dobrogea, Moldova, dar mai ales din Transilvania. Opt dintre cele 102 amplasamente se afla pe teritoriul judetului Cluj, de-a lungul Vaii Somesului, unele la doar cativa kilometri de municipiul Cluj-Napoca.

Alte cateva zeci se afla pe Valea Muresului si altele pe Valea Oltului, potrivit listei intocmite in urma unui studiu pentru care Ministerul Economiei a platit aproape un sfert de milion de euro.

Jucu, Bontida, Bundatura, Manastireni, Mica, Jichis, Dej si Catcau, toate ar putea gazdui incepand cu urmatorii ani cea mai noua centrala nucleara de pe teritoriul Romaniei.

Greenpeace a demarat o petitie impotriva intentiei Guvernului de a construi o noua centrala nucleara in Romania.

Pentru a readuce in atentia populatiei accidentul nuclear de la Cernobil si pericolul pe care il reprezinta energia nucleara pentru umanitate, voluntarii Greenpeace Romania au expus in cateva zone circulate din Bucuresti si din tara (Timisoara, Bacau si Iasi) insemne ale radioactivitatii si materiale tiparite (in Alba Iulia si Arad: expozitie fotografica “Documentare asupra victimelor de la Cernobil – Ucraina si Belarus”- Robert Knoth si Antoinette de Jong).

“Statul roman a platit sute de mii de euro pentru un studiu privind amplasarea unei noi centrale atomoelectrice pe teritoriul Romaniei. Populatia nu a fost intrebata daca doreste o noua centrala nucleara, asa cum prevad normele internationale,insa acest lucru nu a stat nicidecum in calea alocarii banilor pentru studiu. Studiul rezultat este secret si a fost nevoie sa intentam proces Ministerului Economiei pentru a obtine lista celor 102 localitati. Restul studiului este in continuare tinut sub cheie de catre strategii nationali ai energiei, insa pentru desecretizarea acestuia am inaintat o actiune la Comitetul de la Aarhus si un proces la Tribunalul Bucuresti. In plus, am contactat primariile tuturor celor 102 de localitati si am aflat ca oamenii de acolo nu au fost informati despre aceasta initiativa si ca nu doresc construirea unor reactoare nucleare in vecinatate”, spune Ionut Cepraga, Coordonator de campanii in cadrul Greenpeace Romania.

LISTA CU TOATE LOCALITATILE PROPUSE

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,544FaniÎmi place
97CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente