„Zona gri” a autorizatiei de mediu

"Zona gri" a autorizatiei de mediu

RESITA – Mai multe investitii in judet au fost blocate sau taraganate de acordarea acestui act.
„Sunt destule dorinte de a realiza investitii in judet, atat in domeniul turismului (pentru ca sunt destule zone pentru acest lucru). Ne lovim, din pacate, de reglementarile in domeniu, in cazul in care investitiile ating sau sunt in vecinatatea unor arii naturale protejate. Existenta celor cinci parcuri pe teritoriul judetului nu opreste dezvoltarea, dar pune probleme la eliberarea avizului de mediu. Planurile de management ale administratiilor parcurilor nu sunt avizate de catre Ministerul Mediului, iar discutiile dintre administratorii ariilor protejate si primarii localitatilor nu sunt finalizate, asa ca dezvoltarea si protectia mediului sunt domenii cu umbre“, a precizat ing. Marius Vodita, sef Serviciu Reglementari in cadrul Agentiei pentru Protectia Mediului Caras-Severin
Prin lege, orice investitie care trebuie sa aiba acord de mediu trebuie sa aiba si avizul parcului, daca poate afecta zona. Din nefericire, nu exista o procedura de emitere a avizului sau un tarif stabilit clar.

„Unii dau avizul in cinci randuri, altii explica in cinci pagini de ce nu dau avizul. O investitie destul de mare, pe domeniul schiabil de pe Tarcu este in procedura de reglementare si nu stim care-i va fi finalul. Se doreste crearea unei partii de schi, legatura cu Poiana Marului ca loc de cazare si dezvoltarea agrementului. Acum sunt in faza de finalizare a studiilor de evaluare adecvata care inseamna studii de specialitate pe biodiversitate, in faza de stabilirea ceea ce trebuie protejat. Am inteles ca se are in vedere si adresarea catre Comisia Europeana la Bruxelles pentru un punct de vedere in privinta proiectului, lucru care mi se pare normal. Se apropie termenul in care va fi nevoie de un aviz al administratorului ariei naturale protejate. Mai sunt situatii similare la Berzasca, unde exista proiecte in zona Parcului Natural Portile de Fier. Sunt cateva scurtcircuite care s-ar putea rezolva prin dialog. Nu vorbesc de compromisuri, ci de o realitate in care trebuie ca localitatile sa se dezvolte. Or, fara investitii nu se poate. Daca la tablita cu intrarea in localitate scrie ca incepe zona de management durabil am terminat“, a mai precizat Vodita.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

103,714FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente