Zona moarta a golfului Mexic acopera o suprafata din ce in ce mai mare

Cercetatorii americani au anuntat, marti 15 iulie 2008, ca „zona moarta” a golfului Mexic, aflata la gura de varsarea a fluviului Mississippi, va acoperi acest an o suprafata record de 23000km2.

Acesta reprezinta cea mai mare cota de cand s-au inregistrat de la inceputul studierii acestui fenomen (1990) de catre Administratia Nationala a Oceanelor si Atmosferei (NOAA).
Din cauza excesului de azot si fosfor transportat de fluviu in timpul anului, algele se dezvolta intr-o cantitate mai mare. Vara ele mor si se depun pe fundul apei unde se descompun. In timpul descompunerii se consuma o mare parte din oxigenul dizolvat in apa, si organismele vii, dependente de oxigen, mor.
„Excesul de nutrienti adus de Mississippi primavara este primul factor care influenteaza formarea -zonei moartea- , explica Rob Magnien, seful echipei de cercetatori din cadrul N.O.A.A. In ultimii 50 de ani s-a triplat cantitatea de azot prezenta in golful Mexic.
Punctul culminat atins in acest an este cauzat de extinderea suprafetelor cultivate cu porumb in S.U.A. datorita cresterii cererii de agrocarburanti. Din datele obtinute de la Ministerul Agriculturii din S.U.A, suprafata acoperita de cereale reprezinta 35 milioane de hectare.
Conform Programului Natiunilor Unite pentru Mediu, in lume exista 146 „zone moarte”, insa cea din golful Mexic acopera suprafata cea mai mare. In Europa, astfel de „zone moarte” sunt intalnite in Marea Baltica si in nordul Marii Adriatice.
„Acest fenomen de zone marine moarte ar putea lua amploare sub influenta schimbarii climatice, afirma Axel Romana, cercetator in cadrul institutului francez Ifremer. Cresterea temperaturii apei va mari viteza de degradare a bacteriilor. Mai mult, redistribuirea precipitatiilor ar putea modifica debitul fluviilor.”

Sursa: www.lemonde.fr

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *