2009 va fi cel mai cald an din ultimii cinci

Specialistii britanici au prognozat saptamana trecuta ca 2009 va fi cel mai cald din ultimii cinci ani, temperatura medie globala fiind cu 0,4 grade Celsius mai ridicata decat media pe termen lung, relateaza „The Telegraph” si agentia Reuters.
2009 cel mai cald an
Cel mai cald an de pana acum a fost 1998, cand temperatura medie globala, de 14,52 grade Celsius, a depasit cu mult media pe termen lung a perioadei 1961-1990, de 14 grade Celsius. Procesul a fost pus pe seama fenomenului El Nino. Potrivit meteorologilor de la Institutul Britanic de Meteorologie (Met Office), in ciuda racirii continue a unor suprafete considerabile din Oceanul Pacific, fenomen cunoscut sub numele de La Nina, temperatura medie globala asteptata pentru acest an va fi cu 0,4 grade Celsius mai ridicata decat temperatura medie pe termen lung. „Fenomene precum El Nino sau La Nina exercita o influenta semnificativa asupra temperaturii globale de suprafata. In 2009 se asteapta o incalzire, deoarece puternica influenta de racire al recentului La Nina, care a fost extrem de puternic, a deschis calea unui La Nina mai slab”, a explicat profesorul Chris Folland de la Met Office, adaugand ca, pe de alta parte, „o incalzire si mai accentuata este de asteptat odata cu dezvoltarea unui El Nino moderat”. Conform datelor publicate la sfarsitul anului trecut de aceeasi institutie, temperatura medie globala pentru anul 2008 a fost cu 0,14 grade mai scazuta fata de ultimii sapte ani. Cu toate acestea, specialistii britanici au anuntat ca valorile termice mai scazute in comparatie cu anii precedenti nu reprezinta o dovada a incetinirii ritmului incalzirii globale. „Faptul ca 2009, ca si 2008, nu va dobora recorduri, nu inseamna ca incalzirea globala a disparut”, a subliniat si profesorul Phil Jones.
Anuntul facut de Met Office cu privire la anul 2009 a fost insa intampinat cu scepticism si chiar cu amuzament de anumiti experti americani, precum Roger Pielke de la Universitatea din Colorado. Pielke a amintit cum, in luna septembrie a anului trecut, Institutul Britanic de Meteorologie anunta ca iarna din Marea Britanie va fi mai blanda decat in general, chiar inainte ca tara sa se confrunte cu cea mai rece toamna si iarna din ultimii zeci de ani, noteaza „The Telegraph”, care vorbeste totodata de „incapacitatea comica” a Met Office de a prognoza vremea chiar si pentru o perioada de numai cateva saptamani.

Sursa: Ziua

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *