2014, cel mai fierbinte an din istoria moderna: „Ca si cum ar exploda 400.000 de bombe nucleare pe zi”.

2014, cel mai fierbinte an din istoria moderna: "Ca si cum ar exploda 400.000 de bombe nucleare pe zi".
2014, cel mai fierbinte an din istoria moderna: „Ca si cum ar exploda 400.000 de bombe nucleare pe zi”.

Analize separate ale cercetatorilor americani, inclusiv una facuta de NASA, au indicat ca 2014 a fost cel mai cald an din 1880 incoace – o dovada ca schimbarea climei nu e doar o teorie

Ar putea fi cea mai clara dovada a incalzirii globale prezentata pana acum. Masuratorile realizate de NASA si NOAA (Administratia Nationala a Oceanelor si Atmosferei din SUA), independent una de alta, au aratat ca 2014 a fost cel mai cald din ultimii 125 de ani.

Din 1880 si pana azi, spun expertii americani, temperatura medie a Pamantului a crescut cu 0,8 grade Celsius, cauzele principale fiind cresterea emisiilor de CO2 si alte noxe rezultate din activitatea industriala. Incalzirea a avut loc mai ales in ultimele trei decenii: cei mai “fierbinti” zece ani din istorie au fost din 1998 incoace. Temperaturile ridicate din 2014 au fost doar incununarea acestei evolutii, pe care o puteti urmari an cu an in infograficul realizat de www.stirileprotv.ro.

“Daca schimbarile anuale pot fi afectate de factori haotici, cele pe termen lung sunt atribuite unor factori de schimbare a climei care la ora actuala constau mai ales din emisiile de gaze cu efect de sera”, a declarat Gavin Schmidt, directorul Institutului Goddard pentru Studii Spatiale tinand de Agentia Spatiala Americana. Practic, NASA a recunoscut astfel oficial incalzirea globala.

Specialistii se astepta totusi mai existe fluctuatii, de pilda cele cauzate de fenomene precum El Niño si La Niña. Pe termen lung, insa, ei spun ca tendinta de incalzire este clara. Cat despre 2015, acesta ar putea fi chiar mai cald decat 2014 potrivit lui James Hansen, profesor la Universitatea Columbia, care a folosity datele furnizate de NASA.
„Daca vom avea o forma oricat de modesta de El Niño, 2015 va fi semnificativ mai cald decat 2014”, spune Hansen, care sustine ca Pamantul sufera de und ezechilibru energetic: primeste mai multa energie decat emana. Potrivit profesorului american, unul dintre cei mai importanti sustinatori ai teoriei incalzirii globale, acest dezechilibru este echivalent cu detonarea a 400.000 de bombe atomice precum cea de la Hirosima in fiecare zi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *