Peste 35 de copaci au fost salvati de la taiere prin programul educational „Cu fiecare ambalaj colectat, esti si tu un SuperPak”

5 de copaci au fost salvati de la taiere prin programul educational „Cu fiecare ambalaj colectat, esti si tu un SuperPak”

A treia editie a programului educational „Cu fiecare ambalaj colectat, esti si tu un SuperPak” initiat de Tetra Pak in orasul Medias si comunele limitrofe, s-a extins in acest an si in judetul Valcea. Celor 3300 de elevi din Medias si zona rurala li s-au alaturat alti 2400 de elevi din 11 unitati scolare ale judetului Valcea. Impreuna au reusit sa colecteze aproximativ 2,5 tone de ambalaje de carton, salvand de la taiere 35-50 de copaci.

Proiectul educational a fost lansat de Tetra Pak in 2009 in orasul Medias, in parteneriat cu ECO SAL Medias si Inspectoratul Scolar Sibiu, iar in 2010 programul s-a extins si in scolile din nordul judetului Sibiu. Anul acesta programul s-a extins si in Valcea, Ocnele Mari si Ocnita cu participarea Primariei, Inspectoratul Scolar Judetean si operatorului de salubritate URBAN S.A.

Programul „Cu fiecare ambalaj colectat, esti si tu un SuperPak” are ca principal obiectiv formarea atat a unor obiceiuri sanatoase in alimentatia copiilor, cat si a unui comportament responsabil al acestora fata de mediul inconjurator. Astfel, programul incurajeaza elevii si cadrele didactice sa participe activ la protejarea mediului inconjurator prin reciclarea ambalajelor de lapte scolar. Elevii invata ca fiecare cantitate de hartie sau carton reciclata este importanta, deoarece 1 tona de carton reciclat salveaza de la taiere aproximativ 15-20 de copaci. Fabrica de hartie apreciaza calitatea fibrei de celuloza pura si este de dorit ca aceste cantitati sa creasca pe viitor.

Extinderea programului a demonstrat o crestere a nivelului de implicare si interes din partea elevilor si cadrelor didactice. Astfel, fata de editiile precedente, cantitatea de carton colectata anterior a crescut semnificativ, de la 500 de kg de carton in 2009, la 1000 de kg in 2010 si la 2500 de kg in 2011.

„Implicarea copiilor, sprijinul primariei, al cadrelor didactice si al companiilor de salubritate au fost esentiale pentru derularea si succesul programului. Ne-am bucurat sa extindem proiectul si sa ii vedem pe copii interesati de protectia mediului prin colectarea cutiilor de carton pentru lapte scolar. Copiii au invatat atat despre rolul pe care il pot juca in protejarea mediului, cat si despre beneficiile consumului de lapte tratat termic la o temperatura inalta si ambalat igienic, singurul lapte sigur pentru consum. In plus, asigura cea mai buna protectie a vitaminelor datorita fierberii de scurta durata,” a declarat Daniela Cirmaciu, Communications and Environment Officer, Tetra Pak South Eastern Europe.

Programul il are in centrul atentiei pe SuperPak, mascota Tetra Pak, care vine in ajutorul copiilor cu informatii despre beneficiile consumului de lapte inca de la varsta frageda si importanta implicarii active a tuturor copiilor in colectarea selectiva a cutiilor de lapte scolar. Elevii au ocazia sa invete despre avantajele spiritului de echipa in obtinerea succesului si implinirea pe care o pot avea prin contributia lor la protejarea mediului inconjurator de cate ori au ocazia. In plus, efortul lor este premiat cu diverse cadouri din materiale reciclate.

„De peste 60 de ani, compania Tetra Pak este dedicata principiului „Protejeaza ce e bun”, lucru care semnifica 3 lucruri: oferim solutii de ambalat pentru lapte, cu scopul de a proteja valoarea nutritionala a produsului alimentar; contribuim la informarea publicului in ceea ce priveste sanatatea si, nu in ultimul rand, ne implicam in activitati de educatie pentru protectia mediului”, a declarat Daniela Cirmaciu, Communications and Environment Officer, Tetra Pak South Eastern Europe.

Scolile reprezinta cel mai bun mediu de formare a unei conduite pozitive fata de mediu si alimentatie, iar Tetra Pak a dezvoltat aceste programe pentru a sensibiliza opinia publica asupra importantei consumului de lapte in alimentatia si cresterea sanatoasa a copiilor si educarea lor in spiritul respectului fata de hrana si a colectarii selective a cutiilor de lapte.

Cu aceasta ocazie, Tetra Pak vorbeste copiilor despre beneficiile laptelui ambalat igienic si despre reciclarea cutiilor de lapte scolar, demonstrand cum laptele devine 100% sigur pentru consum, prin tratament termic si ambalare aseptica.

In Romania, inca din 2004, Tetra Pak s-a implicat in activitati de educatie pentru reciclare si colectare selectiva in peste 300 de scoli din Romania. La nivel mondial, in 2010 au fost reciclate peste 30 de miliarde de cutii Tetra Pak datorita investitiei in educatie civica si a implicarii unor parteneri strategici: autoritati publice, organizatii de recuperare a deseurilor si fabrici de hartie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *