O specie noua de plante carnivore gigantice a fost descoperita in muntii din Filipine. Planta cu ulcior este una dintre cele mai mari de acest gen din lume si poate prinde sobolani si insecte in mers sau zbor, noteaza, marti, BBC. In timpul aceleiasi expeditii, botanistii au mai gasit si ferigi roz si ciuperci albastre, pe care nu le-au putut identifica.nepenthes philippinensis

Botanistii care au realizat expeditia, Stewart McPherson, Alastair Robinson, de la Universitatea Cambridge, si Andreas Fleischmann, de la Universitatea din Munich, au cautat doua luni noua specie, dupa ce, in 2002, doi alpinisti au povestit cum au fost atacati de ele. Acestia au numit-o David Attenborough (vocea din off a documentarelor pe teme despre natura), iar numele speciei urmeaza sa fie trecut in carti ca Nepenthes Philippinensis.

„La 1.600 de metri peste nivelul marii am vazut brusc planta cu ulcior, apoi inca una si imediat ne-am trezit inconjurati de ele. Ne-am dat seama ca nu am mai vazut aceasta specie”, a povestit McPherson. Plantele carnivore sunt de mai multe tipuri si forme, unele au suprafete lipicioase, in timp ce altele dezvolta adevarate „cavitati bucale si limbi”. „Planta face parte din una dintre cele mai mari specii din lume si ea este atat de spectaculoasa incat poate manca si sobolani, nu doar insecte”, a mai adaugat botanistul.

Planta cu ulcior nu pare sa se inmulteasca usor, iar McPherson spera ca zona izolata si destul de inacesibila sa impiedice raspandirae ei. In timpul aceleiasi expeditii, echipa a descoperit o alta planta carnivora, Nepenthes Deaniana, care nu a mai fost vazuta din 1945.

Sursa: Ziua

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here