Adio, pungi gratuite!

Sacosele din plastic oferite de supermarketuri ar putea fi interzise pana la sfarsitul anului

Ministrul mediului si dezvoltarii durabile, Korodi Attila, a apreciat, duminica, la Sf. Gheorghe, ca distribuirea gratuita a pungilor din plastic ar putea sa fie oprita pana la finele acestui an. Aceasta masura a fost deja introdusa in mai multe state din Occident si, mai nou, a fost luata in considerare chiar de catre autoritatile chineze. Se estimeaza ca 20% din deseurile de plastic care polueaza planeta sunt, de fapt, pungi primite gratuit la magazine.

Korodi Attila a anuntat, la inceputul acestui an, ca va propune o lege prin care pungile din plastic nebiodegradabile, disponibile gratis la comercianti, sa fie taxate „drastic” pentru a-i determina pe vanzatori sa foloseasca ambalaje alternative din materiale biodegradabile.

Ce folosim in loc?

„Probabil ca, pana in vara, vom putea sa avem actul normativ si sa fie si adoptat, si depinde de perioada de conformare ce o vom putea discuta cu producatorii de ambalaje si cu marii retaileri, ca, ori pana la sfarsitul verii ori al anului, acest act normativ sa fie obligatoriu”, a declarat Korodi.

Principalii furnizori de pungi din plastic gratuite pe piata sunt in prezent supermarketurile Carrefour, Real Hipermarket, Auchan, Cora, Mega Image, dar si unele magazine mai mici. In Europa, in cadrul dezbaterii pe tema pungilor oferite gratuit in magazine, s-a propus ca alternativa folosirea pungilor de hartie, ca in Statele Unite, pe motiv ca hartia este reciclabila si biodegradabila.

Patronii magazinelor vizate au obiectat, pe drept cuvant, ca producerea unei pungi de hartie necesita un consum mai mare de energie si, fiind mai grea, transportul ei este mai scump. In China, insa, clientilor li s-au recomandat sacosele din panza, care se spala in masina automata si pot fi folosite de sute de ori, inainte de a fi aruncate. Confectionate din in sau deseuri de bumbac, si aceste pungi sunt biodegradabile.

Diferente intre pungile obisnuite si cele biodegradabile

O punga din plastic de calitate buna se descompune intr-o perioada cuprinsa intre o suta si patru sute de ani. Ea este, de fapt, un polimer numit polietilena si are doua coduri de identificare 2 si 4. Punga din plastic biodegradabil poarta codul 7 si se descompune in numai cateva luni.

O astfel de punga ecologica, ce costa doar cu 5% mai mult fata de o punga din plastic nebiodegradabil, este un polimer al acidului polilactic, care este metabolizat de bacteriile din sol, si, de aceea, se considera ca nu polueaza mediul inconjurator.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *