Afacere ecologica – miere de albine

afacere-ecologica-miere-de-albine.jpegCompania Apidava, www.apidava.ro, condusa de Dl Victor Mates a devenit procesator de miere certificat ecologic din anul 2007, odata cu obtinerea certificatului de producator ecologic a peste 40 de apicultori din 5 judete.

– Desi in anul 2007 piata produselor ecologice in Romania, parea o piata fara clienti, si nu-mi era deloc clar in ce ritm o sa se dezvolte aceasta nisa, am decis totusi sa ma implic, sa nu las lucrurile sa treaca pe langa mine, mai ales fiindca vazusem Europa la ce trebuie sa aspir – afirma Dl Mates, care a renuntat la cariera de profesor de fizica pentru a se dedica 100% afacerii cu miere.

Compania Apidava s-a implicat direct in procesul de instruire si selectare a apicultorilor doritori sa produca miere ecologica. In acest sens, Dl director Victor Mates a infiintat in anul 2004, 5 grupe zonale a cate 25-30 de apicultori fiecare, carora le-a asigurat sprijin financiar in privinta costurilor de certificare, a materialelor necesare (ceara, vopsea, tratamente pentru albine, etc. doar produse ecologice acceptate de firma certificatoare), precum si instruire cu privire la metodele de prelucrare si obtinere a mierii ecologice, realizarea tratamentelor la albine si folosirea substantelor acceptate.

Pentru a veni in sprijinul apicultorilor, compania Apidava a infiintat in anul 2005 asociatia non-profit API SERVICE CENTER, cu scopul principal de a sprijini, promova si dezvolta apicultura din Romania, in special a celei din zona Transilvania, sprijinirea si dezvoltarea productiei de miere certificata dupa standardadele mierii „bio”. In cadrul acestei organizatii s-au organizat cursuri pentru amatori si de perfectionare a apicultorilor, cursuri sustinute de specialisti din domeniu, ca de exemplu: D-na Marieke Mutsaers din Olanda, www.trichilia.nl/ si D-l Gilles Ratia – presedintele Comisiei Permanente Apimondia „Tehnologii si Echipament Apicol”, www.apiservices.com, dr. ing. Ioan Popescu, director tehnic al A.C.A. din Romania.

Certificarea lor ca producatori ecologici s-a realizat prin intermediul firmei de certificare ECO INSPECT din Cluj Napoca, organism privat pentru inspectia si certificarea produselor ecologice, firma agreata de RENAR si Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvotarii Rurale din Romania www.ecoinspect.ro

Odata deveniti producatori certificate ecologici, apicultorii s-au lovit de problema vanzarii produselor lor , ca produse bio, in conditiile in care intrarea pe marile retele de supermarketuri era innacesibila micilor producatori. Astfel firma Apidava, care era deja prezenta pe marile retele de retail cu marca de miere Roua Florilor, a lansat marca „Di Melio – miere ecologica” .

– Di Melio – este o miere de calitate superioara, obtinuta fara utilizarea de antibiotice de pe arealuri certificate ecologic din Transilvania. Odata cu obtinerea certificatului de procesator ecologic si al dreptului de folosirii a siglei – ae – pentru produse ecologice, firma Apidava a reusit sa asigure desfacerea acestor produse pe rafturile a 2 mari retele de retail, unde produsele bio romanesti ocupa doar 10% din oferta de produse.

Din pacate in Romania, desi in ultimii ani s-a dezvoltat foarte mult agricultura ecologica, existand foarte multi producatori certificati ecologic, cu o varietate larga de produse (oua, lactate, legume, mezeluri, etc), ei ajung foarte greu cu marfa pe rafturile marilor retele de retail datorita taxelor mari de intrare pe aceste retele, precum si a imposibilitatii producatorilor de a asigura ritmicitatea in livrari, cantitatile mari cerute, precum si asigurarea distributiei la nivel national. Aici apare necesitatea procesatorilor ecologici, care pe langa faptul ca asigura conditiile de igiena si de flux tehnologic cerute de legislatia in vigoare, ei reusesc sa asigure cantitativ ceritele retailer-ilor prin faptul ca lucreaza cu mai multi furnizori- producatori ecologici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *