Afinele sunt considerate de specialisti „medicamentul” de sezon impotriva problemelor cardio-vasculare si a cancerului

Afinele sunt considerate de specialisti „medicamentul” de sezon impotriva problemelor cardio-vasculare si a cancerului
Afinele sunt considerate de specialisti „medicamentul” de sezon impotriva problemelor cardio-vasculare si a cancerului
Afinele sunt considerate de specialisti „medicamentul” de sezon impotriva problemelor cardio-vasculare si a cancerului

Afinele sunt un adevarat „medicament” de sezon, fiind fructe cu deosebite proprietati curative. Tocmai de aceea, medicii nutritionisti recomanda un bol de afine pe zi. In aceasta perioada fructele de padure, printre care si afinele, se gasesc in aproape toate pietele din Maramures, la preturi cuprinse intre 10 si 15 lei litrul. Afinele si-au castigat faima in primul rand datorita proprietatilor lor antioxidante, fiind fructe bogate in vitamina C, E si A, vitamine din complexul B, cupru, seleniu, zinc si fier.

Specialistii apreciaza rolul acestor fructe de padure ca fiind extrem de important atat in ceea ce priveste imunizarea organismului, cat si in protejarea impotriva afectiunilor cardio-vasculare sau a unor forme de cancer.

„Sunt fructe foarte sanatoase, iar noi recomandam consumul lor, in special datorita continutului mare de flavonoizi, prin care exercita o actiune antioxidanta deosebit de puternica. Afinele, in mod special, sunt indicate atat ca si antioxidant, cat si datorita rolului lor de protectie cardio-vasculara, impotriva unor forme de cancer, de asemenea, au o actiune antidiareica deosebit de importanta si in plus, datorita continutul scazut de calorii si a indicelui glicemic mic, sunt fructe pe care le pot consuma fara probleme si persoanele cu diabet, dar si cele care sunt implicate intr-un program de scadere in greutate”, a declarat medicul nutritionist Cristina Nita.

Mai mult, afinele au proprietatea de a scadea glicemia, astfel ca ele sunt recomandate tuturor bolnavilor de diabet.

„Se stie si este recunoscuta capacitatea afinelor de a reduce glicemia intr-o proportie oarecare. Evident, ele nu vor inlocui niciodata medicatia prescrisa de medicul diabetolog, dar au o anumita capacitate de scadere a glicemiei. Una peste alta, sunt fructe foarte sanatoase, pe care este bine sa le consumam de cate ori avem ocazia. Un bol de afine pe zi este echivalentul unei portii de fructe, pe care noi oricum o indicam a fi consumata”, a adaugat medicul Cristina Nita.

Chiar si producatorii sunt constienti de proprietatile curative ale afinelor, pe care le explica tuturor clientilor din piata.

„Avem cultura de afine. E greu sa le cultivam, le trebuie multa apa, dar ne descurcam, pentru ca putem sa aducem apa de la Somes sau de la Lapusel. Sunt foarte gustoase si sunt bune si pentru sanatate, pentru anemie si diabet, deoarece contin vitamina A”, a explicat o mica producatoare din Ariesu de Camp.

Medicii recomanda consumul afinelor in stare cruda si conservarea lor prin congelare. In caz contrar, prin amestecul fructelor cu zahar, acestea isi pierd din proprietatile curative.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *