Agricultura ecologica este o prioritate pentru anul 2013 in judetul Valcea

Daciana Sârbu: Trebuie s? facem din România o ?ar? bio
Presedintele Consiliului Judetean Valcea considera agricultura ecologica o prioritate pentru anul 2013

Presedintele Consiliului Judetean Valcea, Ion Cilea, a declarat joi ca prioritatea sa in acest an este „agricultura ecologica”, in contextul in care mai multi fermieri valceni sunt invitati sa participe la Targul Biofach de la Nurenberg, cel mai mare targ de produse bio din lume.

„Pentru impulsionarea acestui tip de agricultura, mai ales in sectoarele horticol, apicol si zootehnic unde avem largi posibilitati si resurse, imi propun ca, impreuna cu specialistii Camerei Agricole aflata in coordonarea Consiliului Judetean Valcea, sa abordez cu mult mai mult curaj directiile prioritare. Pentru inceput, am in vedere constientizarea si atragerea la astfel de culturi a cat mai multor fermieri, incurajarea stabilirii tinerilor in mediul rural, consolidarea si dezvoltarea formelor asociative si implicarea directa, ca specialist in domeniu, la promovarea in profil teritorial a obiectivelor ce vor reiesi din noua Politica Agricola Comuna (PAC) conturata deja la Bruxelles”, a precizat Cilea.

In acest sens, Cilea a mentionat ca Valcea s-a numarat totusi printre primele judete care s-au avantat in sistemul produselor certificate ecologic. „Imi amintesc, bunaoara, ca inca din 2002, un fermier din Dragasani, Dumitru Argesanu, a obtinut primul lot romanesc de oua ecologice care avea sa anticipeze decizia de mai tarziu a UE privind eliminarea bateriilor si trecerea la cresterea gainilor ‘cu picioarele pe pamant’ in sistem gospodaresc. Fermierului dragasenean i s-au alaturat cativa apicultori din comunele Budesti si Tomsani, insa, dupa aceea, ofensiva agriculturii ecologice in judetul Valcea s-a anemiat. Dinamica si stadiul promovarii, in Romania, a agriculturii ecologice ar fi fost mai avansate daca, de-a lungul vremii, nu s-ar fi facut si greseli. Fermierii romani, de exemplu, nu au primit pana in anul 2011 niciun fel de subventii pentru agricultura bio”, a mai spus presedintele CJ Valcea.

La Targul Biofach din luna februarie de la Nurenberg printre cei 47 de expozanti romani selectati pentru aceasta manifestare se afla si crescatorul de albine din judetul Valcea, Cristian Ionut Tanasoiu, renumit in Europa prin mierea si alte produse apicole care i-au fost certificate si au obtinut eticheta ecologica europeana.

Potrivit datelor oficiale in Romania cerealele, legumele si fructele bio sunt cultivate pe aproximativ 100.000 de hectare, iar exporturile de produse ecologice ne situeaza pe locul 20 in lume. Daca la sfarsitul anului 2010, de exemplu, erau inregistrati 3.800 de producatori, procesatori si exportatori ai unor astfel de produse, la ora actuala numarul operatorilor romani din acest sistem s-a apropiat de 10.000, majoritatea provenind din randul micilor fermieri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *