Agricultura ecologica, o enigma in Moldova

Taranii moldoveni care vor sa cultive produse sanatoase pot fi numarati pe degete din cauza lipsei banilor si a clientilor.

In judetul Iasi sunt inregistrati doar trei producatori de produse agricole ecologice. Doi dintre ei cultiva cereale si legume netratate cu insecticide, iar ce de-al treilea a cerut certificat pentru productia de nutreturi pentru animale. Agricultorii spun ca producerea si vanzarea produselor ecologice nu este, deocamdata, o afacere profitabila, cererea fiind aproape inexistenta in Romania.

„Am reusit sa inchei un contract cu un laborator din Germania pentru care furnizez floarea-soarelui, porumb si fasole. Am cautat clienti si la noi in tara, dar nu am gasit. Din pacate, cei mai interesati de produsele sanatoase sunt strainii”, explica preotul Alexandru Argatu, care lucreaza ecologic 50 de hectare de teren in comuna ieseana Popricani.

Botosani: cei mai multi agricultori ecologici

In Botosani au fost certificate sase societati care cultiva cereale nestropite cu niciun fel de substante chimice, in timp ce in judetul Neamt au facut acest pas trei producatori de miere de albine.

„La noi in judet sunt trei familii care produc miere de albine ecologica. Cred ca numarul celor care ar opta pentru acest gen de agricultura ar fi mult mai mare daca oamenii ar avea siguranta ca-si vor comercializa mai usor productia”, explica Liviu Bumbu, seful Directiei Agricole Neamt.

In Suceava exista doar doi agricultori ecologici in tot judetul. Unul dintre ei produce miere, iar celalalt are livezi cu mere. „Cred ca abia de anul viitor se va dezvolta si la noi aceasta afacere pentru ca abia de atunci vor fi acordate subventii. Pana acum nu s-au acordat nici un fel de ajutoare de la stat si este firesc ca oamenii sa se orienteze tot catre culturile normale de unde de bine de rau mai scot un ban”, este de parere Mihai Banu, director la Directia Agricola Bacau. In acest judet exista un singur producator ecologic, care fabrica branzeturi netratate cu substante chimice.

Costuri ridicate pentru certificare

In opinia specialistilor, principala cauza pentru care agricultura ecologica nu are succes in judetele Moldovei este lipsa subventiilor de la stat. La aceasta se adauga si costurile mari necesare pentru obtinerea certificarii. „Eu am platit 1.000 de euro pentru a primi certificatul pe cele 50 de hectare pe care le lucrez. Pentru noi este o suma importanta, mai ales ca a fost un an secetos, cu o productie cu 65a mai mica decat intr-un an normal”, afirma agricultorul iesean Alexandru Argatu.

Un alt impediment pe care taranii il intalnesc consta in timpii mari de asteptare. „Perioada de trecere de la agricultura normala la cea ecologica variaza intre unu si trei ani, in functie de fiecare tip de cultura”, explica Florica Haraga, sef serviciu in cadrul Directiei Agricole Iasi.
„Nu avem educatia necesara pentru a cumpara produse sanatoase. Pentru noi este important pretul si mai putin calitatea produselor pe care le punem in farfurie”, adauga Mihai Banu, director la Directia Agricola Bacau.

Exemplu

Seful DADR Iasi cultiva mere ecologice

Constantin Arustei, seful Directiei Agricole Iasi, creste pe o suprafata de 2.500 de mp o livada de meri. Fructele sunt suta la suta ecologice, sustine agricultorul, pentru ca pomii nu au fost stropiti cu niciun fel de insecticide in ultimii trei ani.

„Nu mi-am scos certificat pentru aceste produse pentru ca nu fac din asta o afacere. O fac mai mult din placere. Chiar am adus si la Directia Agricola un cos mare cu fructe pentru a-mi servi colegii cu mere naturale”, glumeste Constantin Arustei.

Sursa: Evenimentul Zilei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *