Apicultorii sunt ingrijorati pentru ca harnicele insecte cad victime poluarii

In lume exista peste 20.000 de specii de albine. In anii trecuti, colonii intregi de albine domestice au disparut din Franta, Belgia si Statele Unite. Numai in Europa sunt in pericol peste 30 la suta din speciile de albine. Printre cauzele principale se numara utilizarea insecticidelor, precum si distrugerea habitatelor naturale. Pentru a pune frau disparitiei, specialistii recomdanda dezvoltarea de „parloage apicole”, unde albinele sa se poata bucura de florile lor preferate.

La sfarsitul iernilor precedente, rata de mortalitate a albinelor din Franta ajunsese la 50 la suta. Anul trecut a fost ceva mai bine. „Este pentru prima data dupa multi ani cand in Franta mor atat de putine albine”, spunea un reprezentant al Uniunii Nationale a Apicultorilor francezi. Specialistii in apicultura ofera mai multe ipoteze: „Poate fi vorba despre o revenire datorata climei foarte blande inregistrate peste iarna sau poate fi rezultatul interzicerii utilizarii pesticidelor Regent si Gaucho”.

Folosirea celor doua tipuri de pesticide, despre care se banuia ca otravesc albinele, a suscitat o adevarata polemica in Europa. De aceea, utilizarea lor pe anumite culturi a fost interzisa. Acum, ministrul agriculturii a dat din nou unda verde folosirii pesticidelor. Reprezentantii filierei apicole si ecologistii au denuntat aceasta decizie, care, spun ei, nu tine cont de principiul precautiei.

Iarna aceasta, grea pentru albine

Apicultorii nu vad cu ochi buni iarna 2007/ 2008. „Primele observatii din teren arata ca, in Franta, starea stupilor este catastrofala: mortalitatea albinelor merge acum spre 90 la suta”, a avertizat Pierre Testu, reprezentant al Retelei Biodiversitate pentru albine.

Specialistii in apicultura spun ca declinul populatiilor de albine inregistrat are mai multe cauze. „Sunt convins ca insecticidele au un puternic impact asupra albinelor. Este clar, mai ales ca aceste insecticide se regasesc in polen si in nectar”, a precizat Bernard Vaissiere, cercetator la Institutul National de Cercetari Agronomice.

„In plus, penuria resurselor prin dezvoltarea monoculturilor, precum si aparitia maladiilor patogene parazitare sau virale au jucat, de asemenea, un rol important in procesul de disparitie a albinelor”, a adaugat acesta. O alta amenintare cu care se confrunta albinele este si viespea asiatica, un pradator redutabil care a ajuns in Europa in urma cu aproximativ trei ani si care face ravagii printre stupii din sud-estul Frantei. Deocamdata.

Sursa: Adevarul

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here