Razboi pierdut in fata apelor

Incet, dar sigur, nivelul oceanelor creste de la an la an, amenintand cu disparitia rezervatii naturale si localitati intregi. Zonele de coasta si micile insule sunt cele mai afectate

Cresterea nivelului marilor este un fenomen anticipat si inregistrat de multi ani, dar care abia de curand a inceput sa aiba efecte foarte vizibile. Vremea extrema, valurile din ce in ce mai inalte si eroziunile accelerate ameninta numeroase zone de coasta si insule. Situri naturale si zone populate sunt distruse incetul cu incetul de apele lacome, care revendica din ce in ce mai multe teritorii.

Cea mai mare atractie turistica din Irlanda de Nord, Giant”s Causeway (Poteca Uriasului, n.t), este pe punctul de a cadea victima incalzirii globale, relateaza „The Guardian”. Situl vulcanic cu coloane de bazalt, inclus pe lista Patrimoniului Universal UNESCO, este amenintat de cresterea nivelului apei si de eroziunea de coasta, potrivit unui raport al organizatiei britanice National Trust, care administreaza zona.

Giant”s Causeway este un sit geologic compus din circa 40.000 de coloane de bazalt, rezultate in urma unor eruptii vulcanice foarte vechi. Situl este situat pe coasta nordica a Irlandei de Nord, fiind considerat a patra minune naturala a Marii Britanii.

Studiul realizat de Universitatea din Ulster avertizeaza ca, spre sfarsitul acestui secol, portiuni ale sitului geologic vor ramane sub apa marii aproape toata perioada iernii. Totodata, pana in 2080, Giant”s Causeway va suferi eroziuni profunde, iar turistii nu vor mai avea acces in zona decat daca vor fi construite rute speciale. Pe termen mediu, intre 2050 si 2080, multe dintre faimoasele coloane de bazalt vor ajunge sub apa.

Fauna salbatica, amenintata

Insulele mici incep sa se „dizolve” in … Poteca Uriasului este doar unul dintre cele trei situri naturale ale National Trust amenintate de apele marii, care vor creste cu circa un metru pana la finele secolului.

Rezervatiile naturale Murlough si Strangford Lough din Irlanda de Nord sunt la fel de expuse eroziunii de coasta si cresterii nivelului apei. Insula Strangford Lough, un sit natural de importanta internationala datorita animalelor si pasarilor salbatice care o populeaza, este considerata rezervatie marina si zona speciala de conservare. Cu cat cresc mai mult apele marii, cu atat mai grave vor fi efectele. Apa va reduce resursele de hrana pentru zecile de mii de gaste Brent si alte pasari care ierneaza aici.

Spectaculoasele coloane de bazalt de la Giant”s Causeway vor … Cu cat insulele Lough se scufunda mai mult sub apa, cu atat este afectata mai tare supravietuirea populatiei de foci si a pasarilor de apa, precum chirighitele, cormoranii sau fluierarii.

In fapt, intreaga coasta nordica a Irlandei de Nord este amenintata de avansul apelor. Cauzele sunt incalzirea temperaturii apei, iernile mai umede si verile mai secetoase, cresterea nivelului marii si inmultirea furtunilor extreme, insotite de valuri foarte mari.

Satul, macinat de ape

Apele marii ameninta sa inghita nu numai situri naturale, ci si localitati populate de oameni. Skipsea, un satuc incantator situat pe coasta estica a comitatului Yorkshire, dispare incetul cu incetul sub ape. Aflat pe coasta cu cea mai rapida eroziune din Europa, Skipsea se micsoreaza de la an la an, iar multi localnici traiesc zilnic cu frica in san ca marea le va navali in case, relateaza „The Independent”.

La intrarea in Skipsea, vizitatorul este intampinat de un panou de avertisment pe care scrie: „Pericol. Intrati numai pe riscul dumneavoastra”. O uriasa groapa in mijlocul drumului blocheaza accesul cu masina mai departe.

La inceputul acestui an, multi localnici au acceptat cu resemnare ca trebuie sa paraseasca satul blestemat inainte ca gospodariile lor sa ajunga in mare. Potrivit datelor oficiale, coasta pierde anual circa jumatate de metru in lupta cu apele. Primaria estimeaza ca 13 case din Skipsea vor disparea in apa in urmatorii cinci ani, iar alte 78 de case, pana in 2058.

Cu marea la usa

Localnicii spun ca estimarile oficiale sunt excesiv de optimiste. Josephine si Colin Arnold vor fi nevoiti anul acesta sa plece din casa in care locuiesc de 19 ani. Cand au cumparat proprietatea, intre casa si tarm erau 30 de metri, unde instalasera un camping si un foisor. In timp, ambele au disparut sub apa, iar marea a inaintat la doar un metru si jumatate de casa. Furtunile frecvente de anul trecut i-au obligat sa inceapa demolarea partiala a casei. Din 11 camere, sotii Arnold au ramas doar cu sase.

„E teribil. Nu ne asteptam ca zona de coasta sa dispara atat de rapid”, marturiseste Josephine. Ea spune ca problema s-a intensificat in anii „90, cand primaria a incheiat o intelegere cu o companie de constructii sa realizeze un sistem antieroziune de-a lungul coastei. Cei doi nu au crezut in eficienta sistemului si au refuzat sa-si vanda casa, astfel ca proprietatea lor a ramas singura neprotejata. Pe langa faptul ca nu a fost deloc eficient, sistemul a determinat o eroziune si mai accelerata in dreptul casei lor.

Un mic Eden cazut in paragina

In februarie 2006, sute de case din insula Funafuti din Tuvalu … Nu departe de casa sotilor Arnold se intinde strada Green Lane. Localnicii sunt nevoiti sa foloseasca intrarile din spate, deoarece accesul prin fata e blocat de drumul distrus. Daca astazi casele lor sunt aproape de marginea stancii, in anii „80 mai exista un rand de case intre ei si mare. Acestea au fost luate intre timp de ape. „A devenit un loc foarte periculos in care sa traiesti. Am o fiica de 12 ani si mereu o avertizez sa nu se joace in fata casei.

E inspaimantator ce s-ar putea intampla. Saptamana trecuta, un barbat a fost lovit de un val si a cazut de pe stanca”, spune Wendy, o localnica de 36 de ani. Ea isi aminteste ca in trecut zona era foarte invidiata, fiind poreclita „Strada Milionarilor”. „Toti turistii erau invidiosi pe casele si gradinile noastre. Acum nu-mi doresc decat sa plec de-aici”, regreta ea.

Atasati de locurile lor, multi oameni din Skipsea au refuzat sa plece, sperand intr-o minune. Incepand din 2006, cand eroziunea s-a accelerat vizibil, ei au inceput sa trimita scrisori catre oficialitatile de la Londra, insa nimeni nu a parut interesat de salvarea coastei. „Aceasta eroziune nu se va opri la usa noastra. Va devora intreg satul si, inainte sa realizezi ce se intampla, Skipsea va fi disparut complet”, spune un batran localnic, Michael Kitchen.

Tuvalu, o natiune amenintata cu disparitia

De la an la an, locuitorii insulelor Tuvalu vad cum apa … Daca englezii din Yorkshire au macar posibilitatea de a se retrage din calea apelor, locuitorii insulelor Tuvalu nu pot decat sa priveasca ingrijorati cum, de la an la an, marea le ia in stapanire casele si pamanturile. Fragila fasie de pamant inverzit care formeaza insulele Tuvalu este un loc pe cat de frumos, pe atat de vulnerabil.

Grupul celor noua insulite de corali din Pacificul de Sud abia rasare la suprafata oceanului, insa pentru cat timp? In timpul Valului Rege, ceea ce localnicii inteleg prin perioada din an cu cele mai mari valuri, apa oceanului ia cu asalt insula cu o forta crescuta.

Principalul drum este inundat, iar casele sunt amenintate de apele crescute. „Nu am mai vazut asa ceva in trecut. Nu am mai vazut apa sa ajunga atat de departe”, spune un localnic, citat de BBC. Nu numai tarmul sta sub amenintarea Valului Rege. Apa oceanului patrunde si prin coralii pe care s-a ridicat insula.

In numai o ora, cele mai joase zone sunt inundate. Toata lumea simte impactul, oamenii fiind nevoiti sa se deplaseze prin apa. O femeie explica faptul ca pe terenul ei nu mai poate planta nimic, deoarece pamantul a devenit prea sarat. Apa sarata otraveste solul, iar oamenii sunt din ce in ce mai ingrijorati. „Mi-e teama. Ce se va intampla cu noi in zece ani?”, se intreaba o femeie.

Valul Rege devine mai puternic

Incet, dar sigur, apa oceanului cucereste noi teritorii catre inima insulelor. Problema devine tot mai grava. Potrivit unui meteorolog local, apele in timpul Valului Rege sunt din ce in ce mai mari, iar fenomenul continua sa creasca. Majoritatea zonelor de coasta vor fi inghitite in urmatorii zece ani, spune acesta.

Prognozele dau fiori localnicilor de pe tarm. Un val inalt obisnuit atinge circa doi metri jumatate, in timp ce Valul Rege depaseste trei metri. Grupul Interguvernamental pentru Schimbari Climatice prognozeaza o crestere cu inca jumatate de metru. Pentru Tuvalu, acest lucru echivaleaza cu o posibila catastrofa,
avand in vedere ca cel mai inalt varf al insulei este de patru metri si jumatate. Orice mica crestere se va traduce prin disparitia unor portiuni de pamant, inclusiv a soselei principale.

Oamenii spera ca Tuvalu va putea fi salvata atata vreme cat tehnologia permite unor state ca Dubai sa creeze insule complet noi in mare. Problema principala a insulitelor Tuvalu este aceea ca sunt formate pe corali, care sunt porosi.

Salvarea insulei ar costa o avere, iar la o populatie de numai 11.000 de locuitori, rentabilitatea investitiei este foarte scazuta. Tuvalu ar putea deveni primul stat disparut din cauze naturale. Potrivit celor mai recente estimari, cresterea nivelului apei cu 20 pana la 40 de centimetri in urmatoarea suta de ani va face din Tuvalu un teritoriu de nelocuit, complet acoperit de ape.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *