Alin Useriu, Tasuleasa Social…

Alin Useriu, Tasuleasa Social...
Alin Useriu, Tasuleasa Social…

„In afara de padure ca sursa de lemn, trebuie sa vorbim de padurea in care traim cu totii. Cred ca asta am incercat noi sa facem in ultimii 15 ani, cand am incercat sa ne apropiem de aceste valori. (…) Bavaria, care este motorul economiei germane, cel mai dezvoltat land federal, are 55% suprafata impadurita, adica este loc si pentru a trai, si pentru a afce bani, si pentru a avea padure.

Anul trecut, am constat, in jurul Tasulesei, ca pe o raza de 20 km nu mai putem sa aratam copaci maturi la copii. Din punctul meu de vedere, este foarte important sa ne gandim si la generatia viitoare, cred ca de aceea a fost 28 martie o zi foarte importanta, cand mii de copii – pentru cineva care nu i-a vazut, a fost dl. Marcel Iures, a venit de la Cluj pana la Bistrita, a spus ca era ca „o revolutie a copiilor”. Pe toate drumurile erau copii care mergeau cu sapele, cu harlete si intr-un fel s-au intalnit cu natura, pentru ca natura inseamna viata, s-au intalnit cu viitorul lor, pentru ca trebuie sa ne gandim nu doar la ce inseamna azi, ci ce va fi peste 20 ani.

Daca se continua in acest ritm, rezerva de molid se va termina in 10 ani. Vom avea padure tanara. Asa cum nu putem numara copiii din burtile mamelor ca forta de munca, nu putem numara nici padurile ca suprafata numai, iar nu ca si varsta si importanta.

Intr-adevar, lemnul este al celor care in proceseaza, dar padurea este a noastra a tuturor. Am insistat asupra unor aspecte pe care voluntariatul le poate crea, le poate aduce in atentia oamenilor majoritari, care voteaza politicieni, care trebuie sa faca legi care sa fie in concordanta cu viitorul nostru si al copiilor nostri.

Este necesara o constientizare macro a problemelor pe care nu le poate face padurea si pe care ni le poate da. Asa cum este ea, padurea, subtire si nu aduce niciun venit, nicio subventie, totusi, zona bogata a judetului stim ca este zona care are paduri.

Nu putem sa saracim asa o tara fara sa ne gandim la viitor.

Anul acesta, Tasuleasa Social, la a sasea impadurire pe care o facem sambata, cu cele 5 terminate, inclusiv Ziua Arborelui, a plantat 106.500 de puieti, adica mai mult de 5% din produsul intern brut al arborilor din judet. Asta este si ceea ce trebuie sa insemne organizatiile nonguvernamentale pentru societatea romaneasca. Sa insemne ceva pentru Produsul Intern Brut.

Este foarte importanta educatia pentru voluntariat si pentru lucrurile care trebuie sa se faca inafara a ceea ce stim noi sa facem cel mai bine. Trebuie sa ne ocupam de comunitate. Acestea sunt valorile pe care noi incercam sa le transmitem si cred ca le transmitem cu succes si de aceea veti auzi de la copiii vostri de noi”, sunt doar cateva dintre gandurile exprimate de Alin Useriu, in sedinta de Colegiu Prefectural.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *