Andrei Chiliman: „Vom investi foarte mult in energii regenerabile, dar avem nevoie de parteneriate cu bancile”

Andrei Chiliman: "Vom investi foarte mult în energii regenerabile, dar avem nevoie de parteneriate cu b?ncile"
Andrei Chiliman: "Vom investi foarte mult in energii regenerabile, dar avem nevoie de parteneriate cu bancile"
Andrei Chiliman: „Vom investi foarte mult in energii regenerabile, dar avem nevoie de parteneriate cu bancile”

Primaria Sectorului 1 al Capitalei intentioneaza sa investeasca in energii regenerabile pentru reducerea consumului de energie in cladirile publice, a declarat, joi, primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman.

„In perioada urmatoare vom investi foarte mult in energii regenerabile. Vrem sa aducem cladirile publice sa aiba un consum redus si totodata tipul de energie pe care-l folosesc sa provina din surse regenerabile. Ori, in Bucuresti, nu avem vanturi puternice ca sa pui eoliene, avem soare si caldura pamantului si, in anumite situatii, se poate folosi si caldura sistemului de colectare a apelor menajere. Este o tehnologie care functioneaza cu pompe de caldura, am vazut in Germania. Deci si aici putem sa punem panouri solare si fotovoltaice, dar putem folosi si caldura pamantului, care e pe gratis, dar investitia costa”, a explicat Chiliman.

El sustine ca, in acest scop, are nevoie de parteneriat cu un sistem bancar deschis, care sa ofere credite interesante pentru o autoritate publica, adica „bani ieftini” ‘ si care sa poata fi „intinsi” pe o perioada mai lunga. „Cred ca aceasta este principala noastra asteptare de la sistemul nostru bancar din Romania, pentru ca parteneriatul cu Banca Europeana de Investitii (BEI) este unul onorant, dar exista niste limite care ar putea aparea si cred ca investitiile au nevoie de bani”, a mai spus primarul sectorului 1. In acest context, Chiliman a amintit de investitiile in reabilitare a blocurilor realizate cu credite bancare, dar si cu fonduri BEI.

„Am intrat la un moment dat intr-un parteneriat cu BEI pentru acest proiect, care a functionat perfect. Am reusit sa terminam, la sfarsitul anului trecut, 628 de asociatii de locatari, anul acesta avem in lucru inca 200 si ne raman inca 160-170 de blocuri pentru reabilitare, pe care le vom termina anul viitor”, a subliniat Andrei Chiliman.

Primarul Sectorului 1 a mai spus ca a reusit sa reduca nivelul cheltuielilor curente ale primariei si ale salariilor „in zona lui 23 – 25%”, ceea inseamna ca ii raman bani pentru activitatile curente, legate de probleme sociale, si pentru investitii obligatorii, precum intretinerea si consolidarea scolilor si a cladirilor publice.

La randul sau, vicepresedintele BEI, Mihai Tanasescu, a spus ca institutia pe care o reprezinta este gata sa coopereze si in domeniul legat de eficientizarea cladirilor publice din punct de vedere energetic. „Este si o directiva europeana care ne incurajeaza sa mergem pe aceasta directie. Suntem gata sa incepem un nou segment de cooperare si pe acest domeniu”, a precizat Tanasescu.

Acesta a mentionat ca BEI mai are drept clienti, pe langa sectorul 1, si sectoarele 2, 4 si 6, urmand in curand sa colaboreze si cu sectorul 3. „Totodata, avem o prezenta destul de activa si la nivelul Capitalei, cum ar fi proiectul Glina, finantat de BEI, ca si sectiunea a V-a a metroului bucurestean sau reabilitarea scolilor”, a adaugat Mihai Tanasescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *