Guvernul rus a aminat cu trei ani inregistrarea organismelor modificate genetic

Guvernul rus a amînat cu trei ani înregistrarea organismelor modificate genetic
Guvernul rus a aminat cu trei ani inregistrarea organismelor modificate genetic
Guvernul rus a aminat cu trei ani inregistrarea organismelor modificate genetic

Guvernul Rusiei a publicat hotarirea privind aminarea cu trei ani, pina pe 1 iulie 2017, a termenului de intrare in vigoare a inregistrarii de stat a organismelor modificate genetic (OMG).

In notele explicative se arata ca inregistrarea productiei ce contine OMG, obtinute prin utilizarea acestor organisme, este posibila exclusiv dupa efectuarea expertizelor multilaterale, iar „elaborarea metodologiilor corespunzatoare, bazate pe realizarile stiintifice si experienta mondiala, precum si inzestrarea laboratoarelor necesita o perioada indelungata”.

Sistemul de inregistrare, aprobata de catre guvernul rus in septembrie anul trecut, trebuia sa intre in vigoare pe 1 iulie 2014. Cabinetul de ministri a obligat Ministerul Sanatatii sa raspunda de inregistrarea OMG pentru productia farmaceutica. Inregistrarea de stat a OMG pentru producerea produselor medicinale si a produselor finite ce contin OMG va fi efectuata de agentia Roszdravnadzor.

Rospotrebnadzor va inregistra OMG pentru fabricarea materiei prime alimentare si a produselor alimentare. Aceasta institutie de asemenea e obligata sa inregistreze materia prima si produsele alimentare, ce contin OMG. Rosselihoznadzor va inregistra OMG pentru plante si animale, utilizate la reproductie; microorganismele pentru agricultura; OMG utilizate pentru fabricarea furajelor si medicamentelor pentru medicina veterinara.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *